Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

27 juli 2004

MINBZ: 100 miljoen voor wederopbouw Darfur

Nederland heeft het initiatief genomen om een 'groep vrienden van Darfur' op te richten, rijke landen die geld bij elkaar zullen leggen voor de wederopbouw van Darfur en de uitgave hiervan zullen coordineren. 'Nederland stelt een bedrag van 100 mln Euro beschikbaar, om alvast een start te maken met de voorbereidingen voor de wederopbouw in het gebied waar nu zo verschrikkelijk is huisgehouden en waar zoveel nodig is, ook na de noodhulp', aldus minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vanaf haar vakantie-adres. 'Er moet perspectief zijn voor de mensen in Darfur, een van de armste regio's in Sudan. Nederland gaat zich nu ook bezighouden met wat er straks moet gebeuren in Darfur en Sudan'. Met de wederopbouw wordt overigens pas begonnen als de situatie in Darfur is verbeterd. 'Hoe eerder dat gebeurt, hoe eerder we aan de slag kunnen'. De minister preciseert: 'De 100 mln is met name voor Darfur, maar wat ons betreft zijn er geen ijzeren schotten tussen Darfur en de rest van Sudan. Het geld wordt uigegeven daar waar het het hardst nodig is.'

Om de humanitaire nood in Sudan te lenigen, heeft Nederland tot nu toe 27,5 mln Euro aan noodhulp (o.a. voedselhulp) gegeven aan Sudan. Op dit moment ziet Van Ardenne geen directe noodzaak om die humanitaire hulp op te schroeven. 'Nederland heeft al veel noodhulp gegeven. Het is nu van belang dat ook andere landen meedoen. Als er straks meer geld nodig blijkt te zijn voor noodhulp dan kan men altijd nog een keer terugkomen bij Nederland'.

Twee weken geleden riep van Ardenne haar Europese collega's op om meer noodhulp te geven. 'Daar is goede respons op gekomen', aldus Van Ardenne. 'Europa heeft intussen al 213 mln Euro aan noodhulp gegeven'.

Noot voor de redactie (