NU'91

NU'91 verheugd over onderzoek naar arbeidsomstandigheden gehandicaptenzorg
27-07-2004

NU'91, beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging is verheugd over met het onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de gehandicaptenzorg door de Arbeidsinspectie. Michel van Erp, Districtsmanager NU'91, 'We zijn blij dat er nu een breed onderzoek gedaan wordt zodat er naar aanleiding van de uitkomsten maatregelen genomen kunnen worden om het ziekteverzuim en de wao instroom terug te dringen'.

Het landelijke ziekteverzuim bedroeg vorig jaar gemiddeld 5,4 procent, in de gehandicaptenzorg was dat 7,3 procent. De inspectie berekende daarnaast de WAO-cijfers over 2002. Het landelijke gemiddelde was toen 1,5 procent. In de gehele zorg- en welzijnssector, waartoe de gehandicaptenzorg behoort, lag dit percentage op 1,8.

'Werken in de gehandicaptenzorg is zwaar, zowel fysiek als geestelijk. De patiënten hebben vaak een complex ziektebeeld. Wat wij signaleren is dat er steeds meer lager opgeleidde verpleegkundigen en verzorgenden in deze sector worden ingezet om de personeelstekorten op te vangen. Daarnaast is het zo dat binnen deze sector de werkpatronen verschuiven. Men heeft nu onderbroken diensten, 's morgens het eerste deel van een dienst, en 's avonds het tweede deel. Dat maakt het werk extra belastend', aldus Michel van Erp.

De inspecteurs van het ministerie gaan controles uitvoeren op duizend locaties bij 170 instellingen. Daar zal vooral worden gecontroleerd op lichamelijke belasting en het voorkomen van agressie en geweld. Gekeken wordt of de instellingen zich voldoende bezig houden met agressie en geweld en eventueel trainingen geven, of nazorg leveren bij incidenten.