Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

27-07-2004


Geen vrijstelling voor "De Zeester"

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen heeft besloten 'Monica Zeegers uitvaartverzorging BV' en de 'Zandloper BV' geen vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan 'Overasselt 1999' om het pand aan de Hoogstraat 15 te gebruiken in strijd met de bestemming 'horeca'.

Het vrijstellingsverzoek van mevrouw Zeegers om in het pand van het voormalige café Dinges aan de Hoogstraat 15 te Overasselt een uitvaartcentrum te vestigen heeft in het dorp Overasselt veel beroering teweeggebracht.
Na het aanvankelijke besluit van B&W van Heumen om geen vrijstelling te verlenen is er een bezwaarschrift ingediend. De Commissie Bezwaarschriften heeft B&W geadviseerd om de besluitvormingsprocedure opnieuw te doorlopen. In het kader van deze procedure zijn de stukken die betrekking hebben op de zaak ter inzage gelegd. Naar aanleiding hiervan zijn 119 zienswijzen ontvangen. Op basis van het advies van de commissie en de zienswijzen heeft B&W van Heumen na weging van alle belangen op 6 juli 2004 besloten geen vrijstelling te verlenen.

De motivering om tot dit besluit te komen omvat vijf argumenten:
1. De komst van een multifunctioneel uitvaartcentrum impliceert het houden van activiteiten die een verkeersaantrekkende werking hebben. Het aantal parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Hoogstraat 15 is hiertoe ontoereikend;

2. De beschikbaarheid van voldoende parkeerplaatsen is van groot belang voor de middenstand van Overasselt;

3. Een eventuele vrijstelling leidt tot grote maatschappelijke onrust. Dit heeft negatieve invloed op het woongenot hetgeen een aspect is waaraan in het kader van ruimtelijke ordening getoetst wordt;
4. Het uitvaartcentrum past niet in de ruimtelijke structuur van de Hoogstraat;

5. Door vrijstelling te verlenen bestaat er een reële kans op planschadeclaims. Wij menen dat het verzoek van mevrouw Zeegers daarom economisch niet uitvoerbaar is.

Tegen dit besluit kan door belanghebbenden beroep worden aangetekend bij de rechtbank.