Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Notificatieplicht inkuilmiddelen en andere diervoederadditieven

27 juli 2004 - Voor 7 november aanstaande is het verplicht bestaande toevoegingsmiddelen voor diervoeders aan te melden bij de Europese commissie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV/EFSA). Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil de sector hier nogmaals op attenderen omdat middelen die niet worden aangemeld per 8 november 2004 niet meer in de handel mogen worden gebracht.

Op 18 oktober a.s. wordt een nieuwe EG-verordening van toepassing, over toevoegingsmiddelen voor diervoeding. Eén van de belangrijke elementen uit de nieuwe verordening is dat bestaande, legaal op de markt zijnde toevoegingsmiddelen slechts (voorlopig) op de markt mogen blijven, mits zij zijn aangemeld bij de Europese Commissie (EC) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV/EFSA). Ook voor inkuilmiddelen die nog géén toelating kenden, maar wél worden gebruikt geldt een meldingsplicht.

Het is van belang dat ondernemers die als eerste schakel inkuilmiddelen in Nederland in de handel brengen deze tijdig melden. Deze meldingen dienen voor 7 november 2004 door de EC en de EFSA te zijn ontvangen.

De verordening is via de volgende link op te roepen.
* http://www.europa.eu.int/servlet/portail/RenderServlet?search=DocNumber&lg=nl&nb_docs=25&domain=Legislation&coll=&in_force=NO&an_doc=2003&nu_doc=1831&type_doc=Regulation. De notificatieformulieren die benut moeten worden voor toezending aan de EC en de EFSA kunnen opgeroepen worden via de volgende links:
* http://www.europa.eu.int/comm/food/food/animalnutrition/feedadditives/notif_form_nl.doc
* http://www.efsa.eu.int/notifications/159/notification_feedap_01_en1.doc.