Ingezonden persbericht


America Online, Yahoo! en MSN bieden Instant Messaging-connectiviteit voor zakelijke gebruikers

Microsoft Office Live Communications Server 2005 laat zakelijke IM-gebruikers communiceren met klanten en partners buiten het eigen netwerk

Schiphol-Rijk, 27 juli 2004 - De populariteit van Instant Messaging (IM) - direct communiceren met anderen via een chatprogramma over Internet - neemt ook onder zakelijke gebruikers snel toe. IM biedt een effectieve en snellere manier dan e-mail om met anderen van gedachten te wisselen. Om ervoor te zorgen dat deze gebruikers ook gemakkelijk en veilig kunnen communiceren met klanten en partners buiten de eigen organisatie, zullen America Online, Yahoo! en Microsoft gezamenlijk zorgen voor probleemloze connectiviteit tussen Microsoft Office Live Communications Server 2005 en 's werelds grootste publieke IM-netwerken: AOL, MSN en Yahoo!

Deze samenwerking op het gebied van IM-connectiviteit is een weergave van de gezamenlijke visie op de potentiële impact van Enterprise IM (EIM) als een productiviteitstool en een platform voor het aanbieden van nieuwe zakelijke diensten. Hiermee wordt tevens tegemoetgekomen aan het belangrijkste verzoek van zakelijke IM-gebruikers: veilige en efficiënte connectiviteit met de belangrijkste consumenten IM-netwerken.

Live Communcations Server 2005 bevindt zich momenteel in een bètafase. Het is een op standaarden gebaseerde EIM-oplossing en een uitbreidbaar platform voor real-time samenwerking, waarbij gebruik wordt gemaakt van encryptie en andere beveiligingstechnologieën.

Deze aankondiging volgt op de recente bekendmaking dat Live Communcations Server 2005 organisaties in staat zal stellen om op veilige wijze in real-time te communiceren met andere organisaties die gebruikmaken van Live Communications Server 2005. Organisaties zullen hun bereik zodoende kunnen uitbreiden naar meer dan 400 miljoen klanten, partners en leveranciers over de hele wereld, die gebruikmaken van AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger en Yahoo! Messenger. Het is een nieuw middel om van EIM een net zo populair en nuttig hulpmiddel te maken als e-mail.

In een onlangs gepubliceerd rapport* van marktonderzoeker Forrester Research stelt analist Nate Root dat er zeer sterke interesse is in IM voor zakelijk gebruik (EIM). Potentiële klanten herzien hun investeringsplannen of stellen deze uit, omdat zij een belangrijke vraag nog niet beantwoord hebben gezien: wat is de return on investment? Zonder interoperabiliteit tussen verschillende netwerken, inclusief publieke en afgeschermde IM-netwerken, kunnen organisaties geen volledig functionele versies bouwen van oplossingen die het hoogste rendement opleveren.

Live Communications Server 2005 bouwt voort op het bestaande Live Communications Server 2003-platform.

Tot de belangrijkste verbeteringen behoren:

* Koppeling van Live Communcations Servers in verschillende organisaties - aanwezigheidsinformatie en berichten kunnen nu uitgewisseld worden met partners, klanten en toeleveranciers, zodat er efficiënter kan worden samengewerkt tussen mensen op verschillende locaties. Twee of meer organisaties kunnen in real-time met elkaar communiceren en samenwerken, binnen een omgeving met mogelijkheden voor authenticatie en het versleutelen van berichten. * Externe toegang - gebruikers hebben ook toegang tot aanwezigheidsinformatie en IM-functies wanneer zij zich buiten het bedrijfsnetwerk bevinden. Bijvoorbeeld thuis of bij klanten. Veilige toegang en authenticatie is mogelijk door het gebruik van standaard firewall-poorten, zonder dat er speciale Virtual Private Networking (VPN) -apparatuur nodig is. * Verbeterde architectuur - klanten profiteren van verbeterde betrouwbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid, dankzij een gelaagde architectuur. Betere beheertools en -opties zorgen voor een verlaging van de tijd en kosten die nodig zijn voor het beheer, terwijl beheerders meer controlemogelijkheden krijgen.

Live Communications Server 2005 wordt in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht. Tegen die tijd kunnen klanten de connectiviteit met de netwerken van AOL, MSN en Yahoo! uitproberen. Prijzen en licentiemogelijkheden worden later dit jaar bekendgemaakt.

Meer informatie over Live Communications Server is te vinden op: http://www.microsoft.com/netherlands/office/livecommunicationsservers/overzicht.aspx

*) "Lack of Interoperability Stifles EIM's Potential", Forrester Research, June 17, 2004

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.