Veenkoloniaal Museum Veendam


Alle weekendactiviteiten beginnen om 13.30 uur, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Houd de wekelijkse berichtgeving via de media in de gaten voor nadere gegevens.

U wilt elke week geïnformeerd worden over de activiteiten? U kunt zich aanmelden voor deze gratis service. Stuur daarvoor een e-mail naar vmwebinfo@realsite.nl met uw naam en adres en wij zorgen ervoor dat u geheel gratis op de hoogte wordt gehouden van de agenda en de laatste wijzigingen.


Zaterdag 4 september

WaterWegarrangement

In samenwerking met het Noordelijk Busmuseum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseren we een uniek WaterWeg- arrangement. In Veendam wordt u om 11.00 uur ontvangen met koffie en koek en heeft u tijd om kennis te maken met het wegtransport en de boderijder. Daarna gaat het met een oude bus van het busmuseum richting Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen. De oude diligencediensten en de snikkevaarders worden hier onder de aandacht gebracht.

Aanmelden kan via hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl of tel. 0598- 364224. De deelnamekosten bedragen 5, - incl. entrees, koffie in Veendam en de busreis.

Zaterdag 11 september

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag staan de Nederlandse vestingwerken centraal. In Veendam besteden we aandacht aan de zogenaamde Q linie uit WO II. De Q linie bestond uit de oude veenkoloniale kanalen en moest een eerste aanvalsgolf vertragen. Bij het terugtrekken van de Nederlandse militairen werden vele bruggen in deze linie opgeblazen. In het cultuurcentrum is een kleine foto-expositie ingericht. Museumschip Familietrouw vaart vanaf de aspergo-stelling te Bareveld naar de bunkers bij de Pekelderweg.

Afvaart vanaf 9.00 uur en 13.00 uur. Fietsen mogen mee aan boord. Het museum is vanaf 10.00 uur geopend.

Zondag 12 september

Historische Kostuumshow

In samenwerking met Kostuummuseum De Gouden Leeuw uit Noordhorn sluiten we zeer toepasselijk de expositie Goud Gezien af. Mannequins showen de mooiste mode en sieraden uit lang vervlogen tijden.

Zondag 19 september

Vrouw en Arbeid

Fabrieksarbeidsters in de strokartonindustrie, kookles aan de Kook- en Huishoudschool aan de Kraneweg, onderwijzeressen aan de Dr. Bekenkampschool en naaisters in de fabriek van Grol passeren de revue in een film over Vrouwenarbeid. De film werd in 1998 gemaakt naar aanleiding van het feit dat het in dat jaar 100 jaar geleden was dat de Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid werd georganiseerd.

Zondag 26 september

Vriendendag met Het Orkest

Tijdens de Vriendendag zal traditiegetrouw weer een concert verzorgd worden door de Stichting Musica Viva uit Oude Pekela. Dit concert zal worden gehouden in de nieuwe podiumzaal van het cultuurcentrum. Medewerking zal worden verleend door het Orkest en diverse kleinere ensembles. Kortom klassiek in Van Beresteyn.

Zaterdag 2 oktober tot en met zondag 10 oktober

Openingsweek Cultuurcentrum Van Beresteyn

Met een meerdaags festival wordt Cultuurcentrum Van Beresteyn officieel geopend. Ter gelegenheid van de opening zal door de gemeente Veendam een speciale festivalkrant worden uitgegeven. Wij selecteerden alvast onze inbreng. De hele week is het cultuurcentrum overigens vrij toegankelijk.

Zondag 3 oktober

De aardappeleter

Stichting Beeldende Kunst Veendam organiseert in samenwerking met kunstenaar Arjen Boerstra en het Veenkoloniaal Museum een manifestatie rond de aardappel. De expositie is tot en met 21 november te zien in het museum. Onder andere middels beamers, filmbeelden en een heuse patatkraam neemt de kunstenaar ons mee in de veelzijdige wereld van de aardappel.

Aanvang opening 15.00 uur

Woensdag 6 oktober
Tiemos transportmiddag
In het kader van de expositie WaterWeg kunnen kinderen op deze woensdagmiddag van karton hun eigen bodewagen bouwen. Als inspiratiebron dienen de modellen van bodewagens die bij ons in de expositie te zien zijn.
Aanvang knutselmiddag om 13.00 uur.
Zaterdag 9 oktober
Bus en Beresteyn
In samenwerking met het Noordelijk Busmuseum te Winschoten herstellen we voor één keer de oude busverbinding van Veendam naar Winschoten. U stapt in bij het Cultuurcentrum en stapt uit bij het Noordelijk Busmuseum te Winschoten. De retourrit kost u 1, - inclusief entree tot het busmuseum. Omgekeerd kunnen Winschoters voor 1, - instappen bij het Busmuseum om kennis te maken met het Cultuurcentrum. Zondag 17 oktober
Filmfestival in cultuurcentrum
Het derde Internationaal Streekfilmfestival staat weer bol van interessante regionale films uit binnen- en buitenland. Ditmaal kunt u riant zitten want het festival zal plaatsvinden in het theater Van Beresteyn.
Donderdag 21 oktober
Rondje Veenkoloniën
S.T.A.R. te Stadskanaal organiseren we wederom een rondje Veenkoloniën. U stapt op in Stadskanaal en rijdt met de trein naar Veendam. Daar stapt u over op een oude bus van het busmuseum en rijden we richting Wildervanksterdallen. In theetuin De Kainstobbe is het tijd voor een kopje koffie of thee om vervolgens de route via Bareveld, Gieterveen, Nieuwediep, Bareveld, Stadskanaal en Nieuwe Pekela richting museum te vervolgen. In het museum kunt u de vernieuwde opstelling aanschouwen.

Aanmelding via Museumspoorlijn S.T.A.R., tel. 0599 651890

Vertrek om 10.20 uur vanaf station Stadskanaal.

Zondag 24 oktober

Film De boderijders

Voor wie ze in het voorjaar heeft gemist en omdat er bij de vertoning iets mis ging, draaien we op deze middag opnieuw beide bodefilms. In de eerste film staat bode Hekman uit Ter Apel centraal terwijl in de tweede film oud boderijders hun herinneringen ophalen op het oude bodeterrein in de stad Groningen.

Zondag 31 oktober

Met de hondenkar langs de weg

Aan het begin van de 20^ste eeuw was de hondenkar nog een populair vervoersmiddel voor de kleine middenstand. Bert Willemen uit Rijen, geïnspireerd door zijn grootvader die nog met de hondenkar langs de weg reed, verdiept zich al jaren in deze vorm van vervoer en verzorgt overal in het land lezingen. De trekhondenwet, de trekhondenrassen en natuurlijk hun bazen passeren de revue.

Aanvang lezing 14.00 uur.

Zondag 7 november

5^de Regionaal Historische Boekenmarkt

Al weer voor de 5^de keer organiseren we een regionaal historische boekenmarkt. Ook nu weer kunt u een keus maken uit honderden titels. Een leuke middag voor boekenfanaten om alvast Sinterklaas- of Kerstcadeaus op de kop te tikken.

Zondag 14 november

Maritieme muziek met Stowaway

De groep Stowaway heeft een naam opgebouwd als het gaat om traditionele maritieme muziek. Niet het bekende repertoire van de shantykoren, maar juist onbekende traditionele liederen brengen ze driestemmig ten gehore.

Zondag 21 november

Winkler Prinsdag en het water

Tijdens de jaarlijkse Winkler Prinsdag staat ditmaal het water centraal. Er is tijd voor muziek en twee maritieme lezingen. Bovendien wordt de tweejaarlijkse Keuningprijs uitgereikt.

Zondag 28 november

Muziek door het museum

In samenwerking met Stichting Musica Viva organiseren we weer een muzikale middag met diverse ensembles op diverse karakteristieke plaatsen in het museum. Voor het eerst is er ook muziek bij ons café uit Riga.

Zondag 5 december

O wie klopt daar kinderen.

Historische opnames van Sinterklaasintochten draaien beneden in de filmzaal terwijl boven kinderen voor Sinterklaas nog gauw even de leukste kleurplaten kunnen maken. Bovendien is er bij Tiemo een leuke nostalgische Sinterklaasexpositie te zien.

Zondag 12 december

Opening museum

Op deze zondagmiddag pakken we flink uit. Het gehele museum wordt dan officieel geopend door een belangrijk persoon uit de geschiedenis. Daarna kan men in alle zalen, van prehistorie tot aardappelzetmeel kennis maken met personen uit die tijd. U ontmoet natuurlijk de scheepsjager, maar staat ook oog in oog met de prehistorische mens, een veenarbeider, de strokartonarbeider en de veenkoloniale boer. Bovendien wordt op deze dag een door Bert Woltjes gemaakt fotoverslag van de sloop van de bekende textielfabriek fabriek van Anton Schmidt geopend.

Zondag 19 december

Kerstconcert met Voorwaarts

Voorwaarts, op naar het volgende jaar, maar om alvast in de Kerstsfeer te komen zal muziekvereniging Voorwaarts uit Veendam ditmaal in onze monumentale hal, een Kerstconcert ten gehore brengen.

Filmweek bedrijvig Noorden

Zondag 26 december (2^e Kerstdag)

Film werf Wolthuis

In twee films nemen wij u terug in de tijd. In 1985 werd museumwerf Wolthuis geopend. Ter gelegenheid van dit feit werd een 15 minuten durende documentaire gemaakt. In de tweede, 26 minuten durende documentaire blikken we terug op de scheepsbouw in het algemeen.

Dinsdag 28 december

De gasbel van Slochteren

Tegenwoordig zitten we er dankzij de gasbel van Slochteren warmpjes bij, maar hoe lang nog. Is kernenergie de oplossing of gaan we weer naar de oude kolen. We blikken vooruit en terug.

Woensdag 29 december

Free & Co en de Dollard

Stro raakte in de jaren zeventig uit de gratie. Het museum legde de verwerking van de laatste strobalen bij Free & Co op film vast. Een andere documentaire blikt terug op het 125-jarig jubileum van De Dollard te Nieuweschans.

Donderdag 30 december
De Kroon
De Kroon was en is een begrip in Oude Pekela. We zien de KM 3, de fabricage van grijspapier en het oude productieproces van strokarton. Vrijdag 31 december
Lignostone en de Nieuw Buiner Glasfabriek
We sluiten het jaar af met een boeiende documentaire over industriële monumenten in de Veenkoloniën, een promotiefilm van AGO Lignostone in Ter Apel en een verslag van de sluiting van de Nieuw-Buiner Glasfabriek.
Alle activiteiten beginnen om 13.30 uur, tenzij anders aangegeven!