Politie Limburg-Zuid

Jongens veroorzaken paniek bij kinderen

Heerlen 27-07-2004 - Op maandag 26 juli 2004 joegen in Heerlen twee jongens, gekleed in camouflagepakken en bivakmutsen, met imitatiegeweren een vrouw en een viertal kinderen de stuipen op het lijf.

De twee jongens waren omstreeks 19.30 uur in het groengebied, ter hoogte van de Cronjestraat in Heerlen, soldaatje aan het spelen. Zij droegen beiden een camouflagepak en hadden een bivakmuts op. Eén van hen had een nagemaakt houten geweer bij zich en de ander een plastic imitatie geweer met enkele honderden plastic kogeltjes.

Ondertussen wandelde een vrouw, die vier kleine kinderen (4 en 5 jaar) bij zich had, ook in het groengebied. Kennelijk kwamen de twee jongens plotseling uit het struikgewas tevoorschijn, waardoor de kinderen en de vrouw hevig schrokken. De vrouw vond het gedrag van de jongens niet normaal en meldde het voorval bij de politie.

De politiepatrouille trof de twee als militair uitgedoste jongens aan. Het gaat om twee 15-jarige inwoners van Heerlen. Het plastic geweer bleek niet van echt te onderscheiden en is daarom volgens de wet een verboden wapen. Dit werd daarom samen met de kogeltjes in beslag genomen. De jongens zeiden zich van geen kwaad bewust te zijn. Desondanks werden zij aan het politiebureau in het bijzijn van hun ouders ernstig over hun gedrag onderhouden. De ouders vonden ook dat hun zonen te ver waren gegaan met hun spelletje.

Het plastic imitatiegeweer met plastic kogeltjes had een van de ouders voor hun zoon in België gekocht, niet wetende dat dit wapen in Nederland verboden is. Het bureau Halt zal voor de twee knapen een passende maatregel treffen.