Provincie Flevoland



Provincie stimuleert promotie agrarische nevenactiviteiten

Het college van Gedeputeerde Staten wil met name agrarische ondernemers tegemoet komen die nu nog vaak met eigen bordjes langs de weg eigen waar aanprijzen. De provincie Flevoland wil, als onderdeel van de vast te stellen Landschapsverordening 2004, een tijdelijke stimuleringsregeling voor de provinciale bewegwijzering, die moet worden uitgewerkt in een nog nader vast te stellen beleidsregel.

Een weinig bekende mogelijkheid voor bewoners van het buitengebied die (agrarische) nevenactiviteiten ontplooien is de opname in de provinciale bewegwijzering. Binnen deze regeling is het mogelijk verwijzingen te krijgen naar het perceel waar de commerciële activiteiten plaatsvinden. Omdat deze regeling relatief onbekend is en sinds de inwerkingtreding van de Landschapsverordening de plaatsing van reclameborden aan regels is gebonden wil de provincie deze mogelijkheid tijdelijk meer promoten.

In de bestaande regeling kan er een contract voor 8 jaar met de ANWB worden afgesloten. De kosten hiervan bedragen 60,83 per jaar per bord (excl.BTW). De provincie betaalt de kosten van het frame (circa 400,- per frame). De provincie wil, na vaststelling van de herziene landschapsverordening, voor een periode van 6 maanden korting geven op de plaatsing van een lamelbord in de provinciale bewegwijzering. De actieprijs voor een eenregelig lamelbord bedraagt 200,- (normaal 486,64). Voor een 2-regelig bord wordt de actieprijs 350,- (normale prijs 648,88).

Voor de actie gelden voorwaarden. Per aanvrager kunnen maximaal 2 borden worden aangevraagd voor de actieprijs. Plaatsing geschiedt alleen circa 100 meter voor de woning van de aanvrager op een provinciale weg of (bij een voorverwijzing) op een provinciale weg nabij een zijweg. De actieperiode loopt van 1 december 2004 (verwachte datum inwerkingtreding Landschapsverordening) tot en met 1 juni 2005. De aanvraag kan alleen gedaan worden door bewoners vaan het buitengebied (= buiten de bebouwde kom). Voor de actieprijs sluit de aanvrager een contract af met de ANWB. Overigens zal de ANWB na afloop van de contractperiode, of bij een tussentijdse wijziging van de bebording, een nieuw contract tegen de dan geldende normale prijs aanbieden.