Provincie Flevoland




Subsidie voor biotechnologisch bedrijf

De provincie Flevoland heeft het innovatieve biotechnologisch bedrijf Pepscan Systems B.V. uit Lelystad een bijdrage van 200.000,-- toegezegd in het kader van de Technische en Milieu-Innovatie (TMI) Regeling. Het project Polderpep betreft de ontwikkeling van een microarry van peptiden bedoelt voor eiwitfingerprinting.

Doel van het project is de technische en commerciële ontwikkeling van de PepChip PF (Peptide microChip for Protein Fingerprinting), een microarry van peptiden bedoelt voor eiwitfingerprinting. De basistechnologieën hiervoor zijn ontwikkeld bij Pepscan. Het product speelt in op de behoefte van medische onderzoekers om snel eiwitten tussen verschillende patiëntenmonsters te vergelijken. Het project is zeer innovatief en vervangt een methode die het gebruik van chemicaliën vereist. Een eiwitfingerprinting array is uniek in de wereld. Zowel technisch als functioneel is een dergelijk product nergens beschikbaar.

Vanwege de innovatieve ontwikkelingen en het positieve milieu- en werkgelegenheidseffect hebben Gedeputeerde Staten van Flevoland besloten om de in het kader van de TMI-regeling maximale bijdrage van 200.000 bij te dragen, wat neerkomt op ruim 20% van de projectkosten.

Pepscan Systems B.V. is een jong toonaangevend biotechnologisch bedrijf. Het bedrijf is een spin-off van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid. De activiteiten van Pepscan richten zich vooral op interacties tussen biologisch belangrijke eiwitten als basis voor geneesmiddelen, vaccins en diagnostica. Het bedrijf heeft al een prostaatkankervaccin aan de Engelse onderneming gelicentieerd die het geneesmiddel klinisch onderzoekt en na registratie op de markt gaat brengen. Verder heeft Pepscan verschillende diagnostische tests en een synthetisch vaccin ontwikkeld en maakt het peptiden in loonopdracht voor derden. Pepscan heeft toonaangevende buitenlandse concerns als klant.