Socialistische Partij

Daklozen opvangen in leegkomende asielzoekerscentra

27-07-2004 * Het groeiende aantal dak- en thuislozen dwingt tot het nemen van maatregelen. SP-Kamerlid Agnes Kant pleit voor het inzetten van de vrijkomende opvangplaatsen van het COA. Vandaag vraagt Kant staatssecretaris Ross om onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Uit het jaarverslag van het Leger des Heils blijkt dat het aantal hulpvragers in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 36 procent is toegenomen. Vooral het aantal gezinnen dat op straat komt te staan groeit snel. Er is een groot tekort aan opvangplaatsen, waardoor er zelfs wachtlijsten zijn. Bovendien blijkt dat maar liefst 90 procent van de daklozen tegen zijn wil op straat leeft.

De sterke afname van het aantal asielzoekers in Nederland leidt nu tot een sluiting van ongeveer duizend plaatsen in opvangcentra per maand.

SP-Kamerlid Agnes Kant: "Natuurlijk moet het kabinet alles op alles zetten om dakloosheid te voorkomen. De mensen die nu op straat leven - zeker gezinnen met kinderen - moeten snel een dak boven het hoofd krijgen. Overwogen moet worden om de plaatsen die vrijkomen in asielzoekerscentra in te zetten."

Kant vraagt de staatssecretaris om samen met de gemeenten, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), en organisaties voor maatschappelijke opvang over deze mogelijkheden in gesprek te gaan.

Het SP-Kamerlid vroeg de staatssecretaris eerder deze week om maatregelen ter voorkoming van en oplossingen voor onvrijwillige dakloosheid.