Provincie Overijssel

Nieuwe impuls voor kwaliteit en leefbaarheid platteland

Het betaalorgaan van de Europese Unie, de Dienst Landelijk Gebied, kan acht projecten verwachten vanuit Overijssel die in aanmerking komen voor EU-subsidieprogramma (POP) voor plattelandsontwikkeling. Het gaat in totaal om een tranche-aanvraag van 3 miljoen euro, waar Overijssel zelf twee ton bij stopt. Ongeveer de helft van het programmageld is afkomstig van de aanvragers van de projecten en derden. Via dit programma wordt met 'Brussels' en 'Zwols' geld gewerkt aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van het platteland in Overijssel.

De projecten die zijn voorgedragen:

Reconstructie Molenbeek in Ootmarsum, Waterschap Regge en Dinkel

Een gedeelte van het oorspronkelijke tracé van de Molenbeek wordt opengemaakt en hersteld. Daarmee komt het water weer terug in de oude kern van Ootmarsum wat de aantrekkelijkheid voor bewoners en toeristen weer vergroot.

Uitbaggeren sloten De Wieden, vereniging Natuurmonumenten

De sloten en vaarten in het zuidoostelijk deel van het natuurgebied De Wieden worden uitgebaggerd en weer open gemaakt. Daarmee wordt de toevoer van kwalitatief goed water weer mogelijk gemaakt. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van het gebied voor de rietsnijder en de watertoerist een stuk beter.

Restauratie historische boerderij 'De Ganzenhoeve' in Gramsbergen, Oldenhof b.v.

Deze monumentale boerderij wordt in de oude luister hersteld en krijgt vervolgens een nieuwe functie in de vorm van een restaurant.

Herinrichting Bruninksbeek op landgoed Kwekkeboom, waterschap Regge en Dinkel

Deze beek, onderdeel van de provinciale Ecologische Hoofdstructuur, wordt opnieuw ingericht voor retentie en natuurontwikkeling. Het beekwater wordt gedeeltelijk over het landgoed zelf geleid zodat het gezuiverd weer in de beek terugkomt.

Herinrichting Westerveldse Aa in Zwolle, waterschap Groot Salland

De Westerveldse Aa, ook bekend als de Herfterwetering aan de oostkant van Zwolle wordt gedeeltelijk verlegd en opnieuw 'gemeanderd' in combinatie met retentie, recreatief gebruik en natuurbouw.

Aanleg natuurvriendelijke oevers Nieuwe Stroomkanaal, waterschap Regge en Dinkel

Het Nieuwe Stroomkanaal, gelegen tussen Westerhaar en Beerzerveld, wordt voorzien van natuurvriendelijke oevers. In combinatie met de afkoppeling van het kanaal Almelo-De Haandrik moet deze ingreep zorgen voor beperking van de wateroverlast. Daarnaast wordt de natuurwaarde vergroot.

Verbreding landbouwwegen in het buitengebied van Kampen, gemeente Kampen

Met het aanbrengen van betonstroken worden deze wegen verbreed en opgewaardeerd voor het (landbouw)verkeer rondom Kampen. Tevens draagt het bij aan een grotere verkeersveiligheid.

Opknappen landschapselementen van particuliere landgoederen onder het beheer van Landschap Overijssel (Villa Virga)

Met dit project wordt achterstallig onderhoud weggewerkt aan lanen en andere kleine landschapselementen op particuliere landgoederen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel