Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

27 juli 2004

Behandeld

M.J.A.B. Singleton


Kenmerk


- DAM-438/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het kamerlid Van Bommel over de beweerde aanwezigheid van een Israëlische ondervrager in Iraakse gevangenissen.

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - hetlid Van Bommel over de beweerde aanwezigheid van een Israëlische ondervrager in Iraakse gevangenissen. Deze vragen werden ingezonden op 8 juli jl. met kenmerk 2030417420.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel over de beweerde aanwezigheid van een Israëlische ondervrager in Irakese gevangenissen.

Vraag 1

Kent u het bericht "Israëlische ondervrager in Irak", waarin gemeld wordt dat zeker één Israëliër als ondervrager in een Irakese gevangenis heeft gewerkt?1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2-

Kunt u de bewering bevestigen dat een Israëliër betrokken was bij ondervragingen van gevangenen en dat Israëliërs in Iraaks Koerdistan 'special forces' opleiden, bestemd voor geheime operaties in de Koerdische delen van Syrië en Iran?

Vraag 3

Deelt u de mening dat er van de aanwezigheid van Israëlische functionarissen in Irak een verkeerd politiek signaal uitgaat naar de bevolking van Irak? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Ik beschik niet over aanwijzigingen die de beweerde aanwezigheid van een Israëlische ondervrager in Iraakse gevangenissen zouden kunnen bevestigen. Ik acht het dan ook niet zinvol een uitspraak te doen over het politieke signaal dat daarvan uit zou gaan.


1) Het Parool, 5 juli jl., "Israëlische ondervrager in Irak", BBC Radio 4,"Today", 3 juli jl.

===