Veilig Amsterdam


Ministerie van Justitie - Minister Donner start campagne tegen geweld op straat
20/07/2004 - Mobiliseer omstanders!

Mobiliseer omstanders. Die oproep staat centraal in de landelijke campagne Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat. Op 20 juli verzorgde minister Donner in Rotterdam de aftrap van deze campagne. Via tv- en radiospots krijgen burgers suggesties over hoe zij op een veilige manier kunnen reageren als zij getuige zijn van geweld op straat.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Meld Geweld in Rotterdam en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2001 en 2002 werd getuigen van geweld op straat al drie tips aan de hand gedaan:

1. bel 1-1-2,

2. onthoud de kenmerken van de dader,

3. laat het slachtoffer niet alleen.
De campagne van dit jaar gaat verder met de tip:

mobiliseer omstanders.
In de tv-spot luidt de tekst letterlijk: "Wat doe je als je ineens toeschouwer bent van geweld op straat? Schat de situatie in. Zijn er meer mensen op straat? Vraag of ze willen helpen. 'Hé jullie. Blijf niet staan. Kom!'."

Samen sta je sterker en kun je de dader afleiden en afschrikken. Zo moet de landelijke campagne mensen aanzetten om als ze worden geconfronteerd met geweld op staat in actie te komen, zonder zichzelf in gevaar te brengen.

De campagne is bedoeld voor het Nederlandse publiek van 13 jaar en ouder. Extra aandacht is er voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar en voor mensen tussen de 18 en 34. Dit accent is gekozen, omdat blijkt dat deze doelgroepen over het algemeen het meest in aanraking komen met geweld op straat (als getuige, dader, of slachtoffer).

campagneposter meld geweld

link De Stichting Meld Geweld probeert mensen bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn wanneer je geconfronteerd wordt met geweld op straat zonder jezelf daarbij in gevaar te brengen. www.meldgeweld.nl
link Meer informatie over de campagne is te vinden op de website van Postbus 51.
www.postbus51.nl
link Meer informatie over het landelijk veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving'.
www.veiligheidsprogramma.nl