Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VD. 2004/2229
datum
27-07-2004

onderwerp
Problemen bij export
TRC 2004/5353

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw brief d.d. 8 juli jl. met bovengenoemd kenmerk bericht ik u het volgende.

datum
27-07-2004

kenmerk
VD. 2004/2229

bijlage

Eind jaren negentig heeft mijn ministerie na een extern onderzoek veranderingen en vernieuwingen op het gebied van veterinaire exportcertificering doorgevoerd. Hierover is aan de Tweede Kamer bij brief van 27 september 1999 (LNV 9900805) gerapporteerd. De belangrijkste onderdelen van die rapportage herhaal ik voor de volledigheid hier:
* Het politieke/bestuurlijke kader ten aanzien van de aanpak van veterinaire exportbelemmeringen wordt gebaseerd op een gestructureerde en permanente samenwerking tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het georganiseerde bedrijfsleven.
Het uitgangspunt hierbij is een samenwerking die gebaseerd is op ieders eigen rol, taken en verantwoordelijkheden; * De specifieke rol van het publiekrechtelijk georganiseerde bedrijfsleven, de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE), is vastgelegd binnen de procedures van een vast overleg. Dat overleg fungeert als aandrager en kanalisator van exportbelemmeringen, die door het exporterende bedrijfsleven worden ingebracht, en vervult verder een belangrijke rol als adviseur bij de prioriteitsstelling, de verdere aanpak en bij voorliggende certificaten en instructies.
Het Veterinair Informatiepunt (VIP) van de PVE fungeert hierbij als expertisecentrum voor alle dierlijke sectoren en is intermediair tussen individuele bedrijven, branche-organisaties en productschappen enerzijds en LNV-directies en -diensten anderzijds;
* Er wordt een permanente werkorganisatie met bijbehorende taken en bevoegdheden ingesteld: de Strategiegroep VEX (Veterinaire Exportbelemmeringen) onder leiding van de Chief Veterinary Officer (CVO);
* Er wordt een beleids- en toetsingskader voor certificaten en instructies ontwikkeld. Enkele kernpunten daaruit zijn: bilaterale afspraken namens de minister met derde landen worden ministerieel bekrachtigd en/of in een overheidsregister gepubliceerd. In certificaten zal zoveel mogelijk worden gewerkt met standaardformuleringen en modules voor specifieke producten en productcategorieën;
* De administratieve organisatie en de logistiek van het werkproces binnen LNV worden verbeterd.

De vernieuwingen zijn geïmplementeerd en de daaruit voortkomende werkwijze is nog altijd leidend voor de aanpak van veterinaire exportbelemmeringen. Dat die werkwijze haar nut heeft bewezen, moge blijken uit het volgende. In 1999 was er een lijst waarop 123 actiepunten voorkwamen waarbij 46 landen betrokken waren. Thans zijn er nog 13 actiepunten waarbij 12 landen betrokken zijn (afgezien van een aantal problemen ontstaan als gevolg van recente crises). De in de brief van de heer Venneman genoemde knelpunten zijn allemaal opgelost of in behandeling bij de autoriteiten van het importerende land.

Het is mij bekend dat het soms meer tijd kost dan gehoopt of voorzien om de veterinaire exportbelemmeringen op te heffen. Daar zijn echter duidelijke redenen voor. Export kan pas plaatsvinden als de toekomstige handelspartners een akkoord hebben bereikt over de veterinaire voorwaarden waaronder de handel kan plaatsvinden. Een zorgvuldige overlegprocedure kost tijd, mede omdat er veelal meerdere organisaties bij betrokken zijn, zowel in het exporterende als importerende land. Uiteraard hebben wij geen of maar een beperkte invloed op de voortvarendheid waarmee derde landen de onderhandelingen voeren.

De prioriteiten bij de afhandeling van de wensen en knelpunten worden gesteld in de strategiegroep VEX, in overleg met het Veterinair Informatiepunt van het bedrijfsleven. Ook de wensen van de Veepro, veelal verwoord door de heer Venneman, worden hier ingebracht en beoordeeld. De heer Venneman is van deze overlegstructuur op de hoogte. Daarom heb ik met enige verbazing kennis genomen van zijn brief.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit, a.i.

drs. M.C.F. Verdonk

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Problemen bij export (PDF-formaat, 47 kB)


---