Port of Rotterdam

Aankomst Westerdam, nieuwste schip Holland America Line 27-7-2004 9:45:00

Op zaterdag 31 juli arriveert voor de eerste maal in Rotterdam de Westerdam. Dit nieuwste passagiersschip van de Holland America Line (HAL) werd in april gedoopt door beschermvrouwe Renée Soutendijk. Het ms Westerdam vaart net als alle andere schepen van de HAL onder Nederlandse vlag. Het is een vijfsterrenschip met een lengte van 300 meter, dat plaats biedt aan 1848 passagiers en 800 bemanningsleden.

De Westerdam arriveert zaterdagmorgen om 5 uur bij Hoek van Holland. De verwachting is dat het omstreeks 7 uur stuurboord voor de kant ligt aan de Holland Amerika Lijnkade van Cruise port Rotterdam (havennummer 1245). Zaterdagmiddag om 17.00 uur vertrekt het vaartuig weer. Vervolgens wordt de Westerdam omgezwaaid in de Waalhaven en zal het de haven tussen 19.00 en 20.00 uur verlaten. Net als bij de Queen Mary 2 is het alleen maar mogelijk om het schip op gepaste afstand te zien. Dit in verband met strenge beveiligingsmaatregelen.

Link HAL - Rotterdam
De HAL werd opgericht in 1873 te Rotterdam als de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart aatschappij. Circa 800.000 immigranten vervoerde de maatschappij naar overzeese gebieden. Nadat de passagiersvaart plaats had gemaakt voor de cruisevaart verhuisde het hoofdkantoor van de maatschappij in 1978 naar de Verenigde Staten, eerst naar Stamford, Connecticut en later naar Seattle, Washington. De rederij is momenteel eigendom van Carnival Corporation, een bedrijf dat eigenaar is van dertien cruiserederijen, zoals Princess Cruises en P&O Cruises.
De Holland America Line wil de band met Rotterdam aanhalen. Dat past in het beleid dat er op gericht is meer Europese klanten te werven. Van de 600.000 passagiers die vorig jaar met de HAL voeren, kwamen er 550.000 uit de Verenigde Staten. Volgend jaar arriveren in Rotterdam zeven schepen van de HAL. Dit jaar waren dat er nog maar twee. Ook opent de rederij een permanente tentoonstelling in het Maritiem Museum over de geschiedenis van de Holland America Line.