Waterschap Velt en Vecht


(27-07-04)

Velt en Vecht ontvangt ruim 2,7 miljoen euro subsidie

Waterschap Velt en Vecht heeft ruim 2,7 miljoen euro subsidie ontvangen voor de uitvoering van twee projecten. Het gaat hierbij om de verbetering van de waterhuishouding in Nieuwlande en voor de herinrichting van het Schoonebeekerdiep. Om de subsidie binnen te halen, moet het waterschap beide projecten voor 31 december 2009 hebben afgerond.

De 2,7 miljoen komt uit een pot van 100 miljoen, die het rijk begin dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor een subsidieregeling waarmee ze projecten wil stimuleren in het kader van Waterbeheer voor de 21e eeuw (WB21). Zowel waterschappen en gemeenten konden een aanvraag voor deze subsidiepot indienen. Begin deze week ontving het waterschap het bericht dat de ingediende aanvraag is gehonoreerd.

Nieuwlande
In Nieuwlande gaat het waterschap de waterhuishouding op meerdere plaatsen structureel verbeteren. Aanleiding hiervoor is de wateroverlast waar dit gebied regelmatig mee te kampen heeft. Het waterschap plaatst onder meer een aantal extra stuwen, waardoor omliggende natuurgebieden nat gehouden kunnen worden. Deze maatregel zorgt er tevens voor dat het landbouwgebied in Nieuwlande beter beschermd wordt tegen wateroverlast, maar ook tegen droogte. Om extra ruimte voor het water te creëren, de kerngedachte van WB21, richt het waterschap in Nieuwlande een bergingsgebied in op eigen grond.

Herinrichting Schoonebeekerdiep
Het waterschap gaat het Schoonebeekerdiep opnieuw inrichten omdat daar in de toekomst meer water op af zal stromen. Deze toenemende hoeveelheid water wordt veroorzaakt door de ruilverkaveling Schoonebeek, maar ook door de klimaatsverandering. Daarbij komt dat het Schoonebeekerdiep in zijn huidige vorm en inrichting een slecht voorbeeld is van een natuurlijke beek, zowel in ecologisch als landschappelijk opzicht. Bij de herinrichting wordt ook extra bergingsruimte voor het water gecreëerd. Iets wat met het oog op de eerder genoemde klimaatsverandering ook noodzakelijk is. Na de inrichting moet het Schoonebeekerdiep meer water aankunnen en meer natuurlijker zijn ingericht. Vooral dit laatste is in het licht van de Europese Kaderrrichtlijn Water noodzakelijk.

Voor de redactie: Als u naar aanleiding van het persbericht vragen heeft of meer informatie wil, neem dan contact op met Marc Slagter, (0524) 592233 of 06-29552006

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200