Opmerkelijk nieuws in de Volkskrant:

"Voeding nieuwste wapen in strijd tegen criminaliteit"

GENDRINGEN, 20040727 -- 'Gezond eten lijkt het nieuwste wapen in de strijd tegen criminaliteit', meldt de Volkskrant van vandaag. In 2002 toonden Britse onderzoekers het verband aan tussen voeding en agressie van gedetineerden. Het ministerie van Justitie wil dit onderzoek nu introduceren in Nederlandse gevangenissen.


In de Volkskrant komt onder meer apotheker dr. Gert Schuitemaker aan het woord, hoofdredacteur van Ortho en Fit met Voeding. In deze tijdschriften vraagt Schuitemaker al bijna twintig jaar aandacht voor het onderwerp voeding en agressie. In 2003 verscheen zijn boek Honger naar geweld. Hierin maakte hij, aan de hand van wetenschappelijke studies, duidelijk dat volwaardige voeding niet alleen leidt tot gedragsverbetering maar ook tot betere schoolprestaties.
Aanleiding om dit boek te schrijven, was het opmerkelijke Britse onderzoek onder ruim tweehonderd jonge gedetineerden. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent. Onderzoeksleider Bernard Gesch noemt zijn methode 'goedkoop, effectief en humaan'.
De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie werd in 2002 door de redactie van Ortho getipt over het onderzoek van Gesch, dat al een poosje daarvoor was gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry (2002; 181(1): 22-28). Het artikel werd op verzoek toegefaxt, waarna de medisch adviseur van de dienst het Britse werk typeerde als 'zeer interessant onderzoek, dat grondige studie verdient'.

Al in 1988
De uitkomsten van het Britse gevangenisonderzoek zijn minder nieuw dan ze lijken. De Amerikaanse criminoloog prof. Stephen Schoenthaler wist het al in de jaren tachtig: een betere voedingstoestand leidt tot beter gedrag. In 1988 presenteerde hij zijn inzichten tijdens een persconferentie op Schiphol, die was georganiseerd door Schuitemaker. Maar de boodschap kwam nauwelijks aan.
Zestien jaar na dato lijkt het tij alsnog te keren. Het ministerie van Justitie wil nu graag aan de slag in navolging van Gesch. De introductie van het voedingsonderzoek in Nederlandse gevangenissen is nog slechts een kwestie van tijd. Als ook hier blijkt dat gedetineerden rustiger worden van voedingssupplementen kan dat aanknopingspunten bieden voor behandeling en begeleiding, zelfs na ontslag.


Boek: Honger naar geweld. Voeding, de vergeten factor.
Gert Schuitemaker, Ortho Communications & Science, Gendringen, prijs ¤ 11,50
ISBN 90-76161-03-8