Syntens

Syntens presenteert jaarverslag 2003

21.500 innovatieadviezen aan het MKB in 2003

Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, heeft het afgelopen jaar 21.500 innovatieadviezen verstrekt aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ruim 19.000 ondernemers lieten zich in ditzelfde jaar in allerlei voorlichtingsbijeenkomsten informeren over nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden voor hun bedrijf.

Syntens adviseert en begeleidt ondernemers om het onderwerp innoveren integraal onderdeel van de bedrijfsvoering te maken. "Juist in deze tijd is onze rol belangrijk. Het gaat erom innovatie blijvend in de strategie van het MKB te integreren. Uitsluitend door bewust om te gaan met innovatie en door erin te investeren komen ondernemers tot nieuwe succesvolle producten of diensten", aldus regiodirecteur Pierre Wolters.

Een van de aansprekende voorbeelden van innovatie zoals staat beschreven in het jaarverslag is muzikant en zakenman Marco Borsato. Door als eerste popartiest een studioalbum op dvd uit te brengen laat hij zien dat ook hij innovatief ondernemer is. Naast prikkelende voorbeelden van innovatieve ondernemers staat in het jaarverslag onder meer te lezen dat onder druk van de economische omstandigheden en de noodzaak de orderportefeuille vol te krijgen vele bedrijven het afgelopen jaar het korte termijnbelang voorrang gaven boven het langetermijnbelang van structureel innoveren.

Beste innovatiekansen
Om daadwerkelijk innovaties te realiseren die een stimulans zijn voor de BV Nederland heeft Syntens de strategie aangescherpt. Wolters: "Samen met het ministerie van Economische Zaken kijken we naar wat belangrijk is voor de economie. Op basis van ontwikkelingen in de markt worden doelgroepen en specifieke aandachtsgebieden bepaald. Hiervoor brengen we in beeld voor welke branches, sectoren en combinaties van sectoren bepaalde technologische ontwikkelingen de beste innovatiekansen geven. Die kansen gaat Syntens samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden tot ontwikkeling brengen. Dat houdt ook in dat we nog sterker inzetten op samenwerking. Samenwerking tussen bedrijven onderling, maar ook samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, overheden en andere partijen die voor ondernemers van belang kunnen zijn in het Noorden".

---