Eemland zuid, 09.05 uur

Utrecht 27-07-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Bedreiging

AMERSFOORT Op maandag 26 juli werd een man door een jongen bedreigd.

Rond 22.00 uur liep een 54-jarige man uit Amersfoort met zijn hond op de Korvetweg. Tegelijkertijd liep daar ook een 16-jarige jongen uit Amersfoort met een hond. Op een gegeven moment viel de hond van de jongen de andere hond aan. De 54-jarige man zei daar iets van, waarop de jongen zei dat hij op moest passen omdat hij een pistool op zak had. Daarna liep de jongen weg.

De man deed aangifte van bedreiging met de dood en de jongen werd kort daarna in zijn woning in Amersfoort aangehouden. Hij is in het politiebureau verhoord en bekende de bedreiging. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij werd rond 02.00 uur heengezonden.

Snelheidsduivel

AMERSFOORT Op maandag 26 juli maakte een motorrijder wel zeer veel snelheid om aan de politie te ontkomen.

Rond 20.00 uur zag een politieman een motorrijder met hoge snelheid over de snelweg A28 vanuit de richting van Utrecht in de richting van Amersfoort rijden. Onder de overkapping bij Zeist gaf de politieman hem een stopteken, maar in plaats van te stoppen, ging de motorrijder er vandoor. Daarbij reed de motorrijder levensgevaarlijk door over de doorgetrokken streep en over de vluchtstrook het overige verkeer met hoge snelheid in te halen. Gezien de hoge gevaarzetting besloot de politieman de achtervolging af te breken, daar de verdachte met een snelheid van boven de 240 km/u reed. Wel bleef de politieman doorrijden in de richting van Amersfoort, omdat de tenaamgestelde daar woonde.

Een automobilist reed kort na bovenstaande achtervolging over de afrit Leusden / Amersfoort (afrit 5). Hij werd daarbij over de vluchtstrook ingehaald door dezelfde motor waar de politie net daarvoor achteraan had gezeten. Naar schatting van de automobilist deed hij dat met een snelheid van ongeveer 200 km/u. De getuige zag dat de verdachte hard remde, onderuit ging en in de berm terecht kwam. De getuige stopte en bood de motorrijder hulp aan. Die wilde dat niet en zei tevens dat hij geen politie wenste. Desondanks belde de automobilist de politie, maar voordat die ter plaatse was, was de verdachte al weer op zijn motor gestapt en er vandoor gegaan.

Politiemensen hebben een onderzoek ingesteld op de adres van de tenaamgestelde in Amersfoort. Daar bleek niemand thuis te zijn. De politie zet het onderzoek voort.

Niet handenvrij bellen

WOUDENBERG Op maandag 26 juli wilde een man zijn personalia niet opgeven.

Rond 17.00 uur zag een politieman een automobilist over de Dorpsstraat rijden. Omdat hij daarbij niet handenvrij belde, kreeg de automobilist een stopteken en stopte op de Vondellaan. De automobilist maakte een zeer gespannen indruk en wilde zijn naam niet opgeven. Toen werd gezegd dat hij was aangehouden, sprong hij in zijn auto en startte de motor. De politieman zag zich daardoor gedwongen met pepperspray te dreigen, waarop de verdachte zijn verzet opgaf. Hij werd geboeid en naar het politiebureau overgebracht.

In het politiebureau gaf hij zaan naam wel op: de man was 33 jaar oud en afkomstig uit Scherpenzeel (Gld). Hij kreeg bekeuringen voor het weigeren zijn personalia op te geven en voor het niet handenvrij bellen. Tevens bleek toen de vermoedelijk reden voor zijn gespannenheid: de man was niet teruggekeerd van proefverlof. Hij is ingesloten.

Joyriding

AMERSFOORT Op maandag ging een groepje jongelui aan de haal met de auto van de moeder van één van hen.

Rond 14.45 uur ging een groepje jongelui bestaande uit twee jongens van 16 jaar uit Amersfoort en twee jongens van 17 jaar uit Leusden en Soest aan de haal met de auto van de moeder van één van de 16-jarige jongens uit Amersfoort. Zij namen om de beurt achter het stuur plaats en reden door de wijk Schothorst noord. Toen één van de 16-jarige jongens over de Amelisweerd reed, ging het niet geheel goed: hij belandde in de berm, ramde een lantaarnpaal en schoot de weg weer op. Door de aanrijding belandden de lantaarnpaal en een daaraan vastgemaakte aanhangwagen in de naastgelegen sloot.

De geschrokken jeugd werd door politiemensen bij de beschadigde auto aangetroffen. Niemand bleek letsel te hebben opgelopen. Met het viertal is afgesproken dat zij voor de schade aan de auto, lantaarnpaal en aanhangwagen opdraaien. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs.