Wageningen Universiteit

| |

|                                           |
|persbericht                                          |
ADSA International Dairy Production Award voor Ad van Vuuren

Gisteravond, 27 juli, heeft Dr. Ad van Vuuren de 2004 ADSA International Dairy Production Award in ontvangst genomen tijdens een speciale bijeenkomst op het jaarcongres van de American Dairy Science Association (ADSA) in St. Louis in de Verenigde Staten. Ad van Vuuren werkt bij de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Van Vuuren ontvangt de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van vertering en benutting van voedingsstoffen en energie door melkkoeien, die op rantsoenen met vers gras leven. Na professor Politiek (1993), oud-hoogleraar van Wageningen Universiteit, is hij de tweede Nederlander die deze prijs krijgt.

De prijs wordt beschikbaar gesteld door Elanco Animal Health en bestaat uit een penning en een geldbedrag ($ 1,500). De Award wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker als erkenning en ter stimulatie van bijzondere verdiensten op het gebied van melkproductie.

Het juryrapport wijst op het uitgebreide onderzoek dat Ad van Vuuren met zijn collega's heeft verricht naar de invloed van weilandbeheer en voedingsstrategieën op de vertering en beschikbaarheid van voedingsstoffen bij melkkoeien op rantsoenen met vers gras. Dankzij dit onderzoek kan de voeding van weidende melkkoeien beter worden uitgebalanceerd, met name de dosering van aminogene, glycogene en ketogene voedingsstoffen. Dit leidt niet alleen tot een efficiënter gebruik van aminozuren (stikstof) en energie, maar ook tot een lagere stikstofuitstoot, in de vorm van ammoniak in de lucht en van nitraat in het grondwater. Van Vuuren en zijn collega's hebben aangetoond dat strategisch gebruik van voedingssupplementen leidt tot een betere dierlijke productie en een lagere belasting van het milieu. Dit onderzoek levert daarmee een bijdrage aan de wensen van politici en burgers om de belasting van het milieu door landbouwkundige bedrijvigheid terug te dringen.

Dr. Ad van Vuuren is hoofd van het onderzoekscluster Voeding Herkauwers, Divisie Voeding, van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Hij is afgestudeerd als dierenarts en gepromoveerd aan de Universiteit van Wageningen. Daarnaast is hij bestuurslid/vice-voorzitter van de Duitse Vereniging voor Verteringsfysiologie (Gesellschaft für Ernährungsphysiologie) en gediplomeerd specialist van het Europese College van Veterinaire en Vergelijkende Diervoeding (European College of Veterinary and Comparative Nutrition). Van Vuuren heeft als auteur en co-auteur een groot aantal artikelen gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.