Erasmus


27-07-04: Erasmus MC gaat strategische alliantie aan met Amerikaanse gen-chip producent Affymetrix

Rotterdam 27 juli 2004 - Het Erasmus MC gaat een strategische alliantie aan met het bedrijf Affymetrix, gevestigd in Santa Clara, VS. De samenwerking houdt in dat onderzoekers van het Erasmus MC nauw betrokken zullen zijn bij de ontwikkeling van klinische toepassingen van de gen-chip technologie. Deze technologie biedt veelbelovende mogelijkheden, onder meer voor de diagnostiek, prognostiek en behandeling van kanker en infectieziekten.

Een gen-chip is een geprepareerd glasplaatje van een vierkante centimeter groot, waarop alle genen van een individuele persoon zichtbaar te maken zijn. Dit zogenaamde gen-expressieprofiel leent zich voor allerlei vormen van genetisch onderzoek. Op dit moment wordt de gen-chip in de gezondheidszorg vooral gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar het is te verwachten dat de technologie snel in de klinische zorg zal worden geïntroduceerd.

Het gen-expressieprofiel kan onder andere worden gebruikt voor prognostische doeleinden. Bij een aantal ziekten kunnen het ziekteverloop van een patiënt en zijn reactie op geneesmiddelen en therapieën beter worden voorspeld. Deze prognose draagt bij aan effectievere toepassing van behandelingen en het voorkomen van onnodige belasting van de patiënt met therapieën die niet zullen aanslaan. Het aanpassen van geneesmiddelen en behandelingen aan de genetische eigenschappen van individuele patiënten is een ontwikkeling die in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Toepassingen van de gen-chip technologie in het Erasmus MC liggen op het gebied van fundamenteel onderzoek, moleculaire diagnostiek, cytogenetica, forensische moleculaire biologie en klinische trials. Ook opent de gen-chip mogelijkheden voor cel targeted therapy, het op celniveau aanbrengen van correcties in het DNA, waarvoor grote hoeveelheden gegevens van patiënten met elkaar worden vergeleken.

De alliantie van Erasmus MC en Affymetrix houdt in dat de organisaties gaan samenwerken in het onderzoek naar, en het ontwikkelen van toepassingen van de gen-chip technologie in de gezondheidszorg. Voor het Erasmus MC is deze samenwerking interessant omdat het kan beschikken over apparatuur en software die op dit moment nog zeer kostbaar zijn. Daarnaast zijn de onderzoekers nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling ervan. Voor Affymetrix is samenwerking aantrekkelijk omdat in het universitair medisch centrum groepen patiënten worden behandeld die voor deze prognostiek in aanmerking komen. Dit leidt tot de introductie van de gen-chip in de kliniek. Deze samenwerking wordt vanuit het Erasmus MC ondersteund door de afdeling Bioinformatica.