Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40

6546 RG Nijmegen

Nijmegen 17 juli 2004

PERSBERICHT

Italia per Organo

NIJMEGEN- Op dinsdag 27 juli geeft Liuwe Tamminga een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Tamminga, woonachtig in Bologna en specialist in Italiaanse orgelmuziek, brengt ons in Italiaanse sferen. Met muziek van componisten met klinkende namen als Corelli, Pergolesi, Donizetti, Bellini en Rossini. Het concert begint om 20.30 uur; de toegang bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met pas-65, studentenkaart of CJP.

Italië is een land met een zeer rijke muziekcultuur. Wie kent niet de prachtige liederen van Monteverdi, de kamerconcerten van Vivaldi, Corelli, het Stabat Mater van Pergolesi en de opera's van Donizetti, Rossini of Puccini? Muziek welke over het algemeen zeer melodieus, ritmisch en expressief is. Hoewel de barokcomponisten zoals Corelli vooral veel muziek voor kamermuziekensembles schreven, waren de Italianen nooit zo kieskeurig in de keus van instrumenten. Wat voor klavecimbel was gecomponeerd, speelden de Italianen net zo goed op orgel. En een organist, die met twee handen en voeten heel goed drie onderscheiden melodieën kan spelen, kan ook prima een mooie sonata voor een kamermuziekensemble ten gehore brengen. Dat nu, gaat Liuwe Tamminga precies bij zijn concert in Nijmegen doen. Tamminga, geboren in Friesland, woont en werkt sinds ruim twintig jaar in Bologna. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in de Italiaanse orgelliteratuur. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de 16e- en 17e --eeuwse orgelmuziek. Vanwege de grote gelijkenis van de Italiaanse orgels uit de vroege barokperiode met het koororgel in de Nijmeegse Sint Stevenskerk, kan Tamminga deze muziek zeer goed tijdens het Nijmeegse concert ten gehore brengen. Het koororgel is een 1-klaviersinstrument met een relatief groot aantal registers, getoonzet in middentoonstemming en met een zeer heldere klank. Dit maakt het instrument speciaal geschikt voor oude muziek. Tamminga beperkt zich echter niet tot de Italiaanse barok. Hij programmeert ook componisten uit de 18e eeuw die vooral beroemd zijn vanwege hun operamuziek. Deze componisten, zoals Donizetti, Bellini en Rossini, waren zo veelzijdig, dat ze naast de opera's ook pianomuziek, koormuziek en kamermuziek schreven, welke weer prima voor orgel te bewerken is. De veelzijdigheid van Tamminga's programma blijkt ook uit de verschillende genres muziek die hij speelt. Sonata's van Corelli, Pergolesi en Bellini zijn te horen, naast Pastorales, geliefd in de Italiaanse muziekcultuur, van Leo en Donizetti en dansen, zoals een Tarantella en een Chaconne.

Liuwe Tamminga is organist van de Basiliek Sna Petronio in Bologna. In Nederland speelt hij samen met het Orkest van de 18e eeuw van Frans Brüggen en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij geeft concerten in Europa, de Verenigde Staten en Japan en heeft vanwege zijn speciale band met het Koninklijk Huis medewerking verleend aan de uitvaartdienst van Z.K.H. Prins Claus.

Tot en met 14 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren.vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of Joost Langeveld; 024- 3226360