Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 26 juli 2004


VRAGEN VAN DE LEDEN VAN HEEMST EN WAALKENS (beiden PvdA) AAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES, JUSTITIE EN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELVEILIGHEID


1. Houdt u bij welke toename er is van incidenten waarbij mensen door (agressieve) honden worden gebeten en zo ja, welke ontwikkeling is er het afgelopen jaar waar te nemen?


2, Houdt u bij welke toename er is van het aantal agressieve honde en zo ja, welke ontwikkeling is er het afgelopen jaar waar te nemen?


3. Wat is uw oordeel over de hiervoor genoemde ontwikkelingen?


4. Wat heeft u geregeld om een strikte controle op de naleving van de plicht tot aanlijnen en muilkorven van bepaalde agressieve hondensoorten te waarborgen?


5. Welke gedragslijn volgt het Openbaar Ministerie bij herhaald overtreden van deze plicht?


6. Welke gedragslijn volgt het Openbaar Ministerie ten aanzien van de hondeneigenaar wiens hond herhaald bij incidenten betrokken is geweest? En kan in dit soort gevallen bij de rechter gevorderd worden dat deze eigenaar een verbod opgelegd krijgt om gedurende een aantal jaren in het bezit van een hond te zijn?


7. Wat is bekend van het profiel van eigenaren van agressieve hondensoorten? Worden deze hondensoorten bijvoorbeeld bewust aangeschaft om mensen te intimideren of af te bluffen?


8. Wat is bekend over de spreiding van agressieve hondensoorten over grote steden, andere steden of gemeenten op het platteland?


9. Hoe kan worden bereikt dat gemeenten met eigen personeel extra capaciteit vrij maken om handhavend op te treden? Welke extra mogelijkheden zijn via de toekomstige wettelijke regeling van de lokale bestuurlijke boete te creëren?


10. Onder welke voorwaarden kan een gemeente in haar lokale verordening regelen dat bijvoorbeeld bepaalde delen van de stad verboden gebied wordt voor agressieve honden? Kan op uw medewerking gerekend worden om een juridisch experiment met zo'n lokale aanpak, inclusief een extra gemeentelijke inspanning op het terrein van handhaving, mogelijk te maken?