Ingezonden persbericht


Persbericht

TUSSENSTAND ZOMER 2004: CORPORATE GOVERNANCE-ANALFABETISME NOG STEEDS HOOG

Naderende deadlines doen nog geen alarmbellen rinkelen

De Meern, 27 juli 2004 Doet de snelheid waarmee corporate governance-gerelateerde regelgeving ingevoerd moet worden inmiddels vermoeden dat topmanagers gepokt en gemazeld zijn in de materie, de kennis van de belangrijke begrippen is toch nog steeds ver te zoeken in veel organisaties. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Oracle wijst uit dat de betekenis van concepten als Sarbanes Oxley, IFRS en de Code Tabaksblat bij grote groepen managers op dit moment nog niet bekend is. Alarmerend met het oog op de snel naderende deadlines waarop deze bepalingen volledig in de bedrijfsvoering moeten zijn opgenomen.

Dit zijn belangrijke bevindingen uit het ICT en Corporate Governance Onderzoek 2004, dat Oracle liet uitvoeren door Heliview onder 150 CFO s en CIO s van grote bedrijven* in Nederland. Het onderzoek belicht de mate waarin topmanagement van deze bedrijven bezig is met corporate governance. De actuele kennis van de begrippen Sarbanes Oxley Act , Code Tabaksblat en IFRS werd getoetst in het kader van het onderzoek.

Sarbanes Oxley Act: de helft heeft er nog nooit van gehoord Ruim de helft van de ondervraagde CIO s en CFO s heeft opvallend genoeg nog nooit van Sarbanes Oxley Act gehoord. Dit zijn met name de CIO s (82%) en de managers binnen niet-beursgenoteerde bedrijven (63%). Naarmate de organisatie meer werknemers heeft, neemt de bekendheid met dit begrip toe. Bij circa 9% van de respondenten doet Sarbanes Oxley een belletje rinkelen, maar wat het precies inhoudt kunnen zij niet aangeven.

Code Tabaksblat: wel van gehoord, niets mee gedaan Eén op de tien respondenten heeft nog nooit van de Code Tabaksblat gehoord. Dit zijn met name de CIO s. Ruim 37% van de managers heeft er iets over gelezen, maar er nog niets mee gedaan. Eenvijfde van de respondenten heeft er wel van gehoord, maar is niet bekend met de inhoud van de code.

IFRS: een derde heeft geen idee
20% van de ondervraagde CIO s en CFO s heeft nog nooit van IFRS of de nieuwe accountingstandaarden gehoord en nog eens 12% heeft er wel iets van gehoord, maar is verder niet bekend met de inhoud. Opvallend genoeg bedraagt het percentage beursgenoteerde bedrijven dat de standaarden niet kent maar liefst 12%. Slechts 8% van de ondervraagden heeft IFRS op dit moment ingevoerd.

De geringe bekendheid met de begrippen rond corporate governance is hoogst opmerkelijk , aldus Jan-Willem Schalkwijk, Manager of Product & Industry Marketing bij Oracle Nederland en projectleider van het onderzoek. Zeker gezien het feit dat we inmiddels heel dichtbij de deadline van 2005 komen, moeten bedrijven met spoed hun kennis van de belangrijke regelgevingen oppoetsen en hun bedrijfsprocessen hierop aanpassen. Wij streven er bij Oracle dan ook naar bedrijven te begeleiden bij de inrichting daarvan, zodat er geen panieksituatie ontstaat en de invoering van de regels binnen hun bedrijfsvoering snel en doeltreffend gebeurt.


* Onderzoek onder 150 CFO s en CIO s van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde organisaties met minimaal 200 medewerkers

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.