Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 27 juli 2004


Ieder kind heeft recht op schoolplek


PvdA roept betrokkenen op problemen te melden


In Nederland gaan honderden leerplichtige leerlingen niet naar school. Hoewel ouders kinderen tijdig aanmelden, blijkt het moeilijk om leerlingen met een indicatie te plaatsen. Nu al krijgen vele ouders nul op rekest, maar na september wordt het nog lastiger om kinderen geplaatst te krijgen. Dit moet veranderen, want ieder kind heeft recht op een schoolplek. Het systeem is het probleem, niet het kind!


Teveel bureaucratie zorgt voor vertragingen. PvdA Tweede-Kamerlid en woordvoerder speciaal onderwijs Angelien Eijsink stelt dan ook voor de Commissie voor Indicatiestelling zo snel mogelijk uit het systeem te halen en bijvoorbeeld de Commissie van Begeleiding en de Commissie Permanente Leerlingenzorg de toewijzing van leerlingen te laten verzorgen. De vrijgekomen middelen kunnen direct ingezet worden ten behoeve van de kinderen.


De PvdA roept ouders, scholen en organisaties op melding te maken van situaties waarbij kinderen (wederom) buiten de boot dreigen te vallen. Ouders kunnen zich melden door vóór 30 augustus een e-mail te sturen naar A.Eijsink@tweedekamer.nl Begin september zal Angelien Eijsink een klachtenlijst aan de minister van Onderwijs overhandigen met het verzoek de problemen per direct op te lossen.


Deze oproep wordt onder andere gesteund door :


- Vereniging Balans (Landelijke Vereniging voor ontwikkelings-, gedrags- en leerproblemen) -> info@balansdigitaal.nl


- NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) -> Info@autisme-nva.nl


- Stichting de Ombudsman -> info@stichtingdeombudsman.nl




Partij van de Arbeid