Provincie Zeeland



Mogelijke aanpassing geluidzone industrieterrein Vlissingen-oost

Er is een eerste bestuurlijk overleg gevoerd over een mogelijke aanpassing van de geluidzone rond het Sloegebied. Op 22 juli hebben de provincie Zeeland, Zeeland Seaports en de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Borsele hun ideeën en standpunten uitgewisseld ten aanzien van een eventuele aanpassing. In september en oktober willen de provincie en de gemeenten overleggen met omwonenden en bedrijven.

Een aanpassing van de geluidzone in het Sloegebied is volgens de provincie Zeeland en Zeeland Seaports nodig voor de ontwikkeling van het industrieterrein. Momenteel is de geluidzone in het Sloegebied in de nachtperiode, van 23.00 tot 07.00 uur, volledig opgevuld. Dat houdt in dat er geen geluidruimte meer aanwezig is en daardoor kan het industrieterrein zich, akoestisch gezien, niet uitbreiden. Dit is een probleem voor de invulling van het zeehaventerrein, omdat de leegstaande ruimte niet alleen met dagbedrijven ingevuld kan worden.

De provincie heeft samen met Zeeland Seaports een akoestisch adviesbureau laten onderzoeken of bedrijven nog nieuwe geluidsbesparende maatregelen kunnen nemen. Uit het onderzoek is gebleken dat het verder treffen van maatregelen niet mogelijk is. Volgens het onderzoek is de oplossing het verruimen van de geluidzone. Op deze manier kunnen bestaande bedrijven zich uitbreiden en nieuwe bedrijven zich vestigen. Uit het onderzoek blijkt dat een optimale geluidzone ontstaat als die zone ter hoogte van de kernen Borssele en Nieuwdorp wordt verruimd. Ter hoogte van de kern Nieuw en Sint Joosland kan de geluidzone worden verkleind. Verruiming of verkleining van een geluidzone is alleen mogelijk door het wijzigen van een bestemmingsplan, waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn.

Gedeputeerde Staten van Zeeland is verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op en rondom het industrieterrein en hecht veel waarde aan de ontwikkeling van deze ruimte als een geconcentreerd economisch gebied. Omdat de provincie en de andere partijen de mening van omwonenden belangrijk vinden, organiseren ze in september en oktober bijeenkomsten met dorpsraden en belanghebbenden in de betrokken kernen.

27 juli, I. Vette, 0118-631856, nr. 70/04