Politiebond ACP

Politiekorpsen getoetst op diversiteit

De Politievakorganisatie ACP en het Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit (LECD), onderdeel van de Politieacademie, hebben een diversiteitmonitor ontwikkeld waarmee politiekorpsen op hun diversiteitbeleid zijn getoetst. De monitor is uitgevoerd door CNV Vakcentrale en TNO arbeid.

Met behulp van de diversiteitmonitor, die genoemd wordt in het Landelijk Kader Nederlandse Politie, kan het diversiteitbeleid van de Nederlandse politie nog beter ontwikkeld worden, de ontwikkelingen op het gebied van diversiteit gevolgd worden en de resultaten van dit beleid in beeld gebracht worden. De monitor is dan ook een ontwikkelinstrument die de komende jaren vaker gebruikt wordt.

Landelijke rapportage

De landelijke rapportage van de monitor diversiteit kwaliteit door diversiteit is inmiddels aangeboden aan minister Remkes. In de rapportage wordt verslag gedaan van de resultaten van de diversiteitmonitor zoals die in het najaar van 2003 is afgenomen bij 20 korpsen. Voor deze korpsen is ook een regiospecifieke rapportage gemaakt. Deze regionale rapportage zijn niet openbaar. De landelijke rapportage kwaliteit door diversiteit geeft informatie over de stand van zaken op het gebied van diversiteit. Naar aanleiding hiervan worden conclusies getrokken en worden enkele aanbevelingen gedaan. Doel is dat we met zijn allen met kwaliteit door diversiteit de kwaliteit van het politiewerk verbeteren.

Rol ondernemingsraden

In de rapportage wordt specifiek ingegaan op de rol van de ondernemingsraden in relatie tot diversiteit. Immers in de politie CAO 2001-2003 is expliciet een rol toebedeeld aan ondernemingsraden op het gebied van diversiteit. Met de ontwikkeling en uitvoering van de diversiteitmonitor geven de ACP en het LECD ondernemingsraden een middel in handen om het onderwerp diversiteit op de agenda te zetten en het onderwerp kritisch te volgen.

Checklist diversiteit

Om ondernemingsraden hierbij te ondersteunen is een checklist diversiteit ontwikkeld. Deze checklist is aan te vragen bij de Politievakorganisatie ACP.

PDF-bestand landelijke rapportage

Een PDF-bestand van de landelijke rapportage van de diversiteitmonitor kwaliteit door diversiteit is eveneens aan te vragen bij de ACP. U kunt dit bestand ook downloaden vanaf www.lecd.politieacademie.nl

Voor meer informatie over de diversiteitmonitor kunt u contact opnemen met Francis van Duren, beleidsmedewerkster diversiteit, ACP te Leusden 033-4952888.