Ingezonden persbericht

"Wij willen ook openheid over de toetreding van Turkije"

Comité tegen toetreding van Turkije tot de EU eist referendum

ROTTERDAM, 20040727 -- Het comité "Nee tegen Turkije" wil dat premier Balkenende als nieuwe voorzitter openheid geeft over de kansen van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Terwijl de beslissing over de opening van de toelatingsgesprekken snel nadert is er tot nu toe nog geen enkel serieus debat gevoerd over de wenselijkheid van toetreding. Er is dan ook nog geen enkel argument aangedragen waarom Turkije juist wel zou moeten toetreden.


Het comité "Nee tegen Turkije" vindt dat er teveel bezwaren zijn tegen een E.U.-lidmaatschap van Turkije. Ten eerste zal een economisch onderontwikkelde land als Turkije een zware last zijn voor Europa, dat toch al veel moet dragen door de toetreding van Oost-Europa. Ten tweede is Turkije een instabiel land, waarin de democratie erg zwak is en het leger een erg sterke rol vervult. Ten derde heeft Turkije cultuur-historisch geen banden met het Europa wat grotendeels is ontstaan uit joods-christelijke en klassiek-humanistische tradities.

Het comité "Nee tegen Turkije" vindt dat over de toetreding van zo'n groot land, waarover zoveel twijfel heerst, een referendum gehouden dient te worden. Turkije zal als lidstaat met 70 miljoen inwoners een dominante positie opeisen in het Europees parlement. Zij zullen op Duitsland na de meeste afgevaardigden leveren voor dit parlement. Over een dergelijke machtsverandering, die ten koste gaat van de kleine Europese landen, mag de bevolking zich gerust uitspreken.



Ingezonden persbericht