Verbond van Verzekeraars

Veiligheid en preventie pleziervaart kan beter

Uit recent onderzoek van verzekeraar Avéro Achmea en watersportmagazine Yacht Vision blijkt dat het met preventie tegen brand en diefstal in de pleziervaart niet goed is gesteld. Drie van de vier zeilers hebben geen brandblusser aan boord en maar één op de tien heeft een slot op de buitenboordmotor en een startonderbreker. Van de bezitters van een sloep heeft maar één op de veertien een brandblusser.

Ook is het slecht gesteld met brand- en diefstalpreventie in de zomer- en winterberging. Zowel aan boord als bij de stallingsruimte zelf: in de helft van de gevallen worden accus en gasflessen niet afgekoppeld, en de stallingen zelf zijn nagenoeg niet voorzien van een sprinklerinstallatie of camerabewaking. Ze zijn vaak niet goed afgesloten en ook de bewaking laat te wensen over. Een en ander leidt onvermijdelijk tot schade.
Het onderzoek onderstreept de noodzaak om aandacht te besteden aan veiligheidsaspecten. Het Verbond is op dit moment in overleg met verschillende partijen, waaronder de HISWA, om tot aanbevelingen voor diefstalpreventie en brandveilige winterberging voor pleziervaartuigen te komen.

Verzekerd!, juli 2004