Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 28 juli 2004
Calimero's eerste keer
Meer paringen van Europa's grootste olifant verwacht

De Afrikaanse olifantenstier Calimero heeft gisteren zijn eerste paring gehad met de vrouwelijke olifant Carla. Deze paring is een belangrijke stap in het proces van het fokken met Afrikaanse olifanten in Safari Beekse Bergen. Calimero is immers, sinds april van dit jaar in Hilvarenbeek, om voor nakomelingen te zorgen. De paringen tussen olifanten zijn van korte duur. Ze nemen slechts een halve tot hele minuut in beslag. De komende dagen worden nog meer paringen van Calimero verwacht. Bezoekers kunnen hiervan getuige zijn. Safari Beekse Bergen is de enige dierentuin in Nederland die Afrikaanse olifanten heeft. Een geboorte van een Afrikaanse olifant zou een bijzondere gebeurtenis zijn. Op de website www.beeksebergen.nl zijn exclusieve foto's van de paring te zien. Deze zijn gemaakt door de verzorger Rolf Veenhuizen.

Dates met de grootste olifant
De afgelopen weken vonden er zeer frequent afspraakjes plaats tussen Calimero en de dames. Calimero is de grootste olifant in een Europese dierentuin en hij kwam eind april aan bij Safari Beekse Bergen. Eind juni kreeg hij voor het eerst bezoek van de vijf vrouwelijke olifanten. Deze kennismaking verliep voorspoedig. Vooral de dames Sheba en Carla vielen in de smaak van de gigant. Beide dames blijken ook regelmatig vruchtbaar ofwel tochtig te worden. Dit blijkt uit onderzoek van hun urine. Aan de hormonenspiegel is te zien hoe ver een olifantenvrouwtje in haar cyclus is. Wanneer een paring plaatsvindt kan het resultaat nog wel even op zich laten wachten. Ten eerste moet er echt een bevruchting plaatsvinden, gevolgd door een draagtijd van 22 maanden.

Meer paringen
De verzorgers van de Afrikaanse olifanten verwachten de komende dagen nog meer paringen. In de natuur zal een olifantenbull gemiddeld drie tot zes dagen met een vruchtbaar vrouwtje proberen te paren. Naast Carla zou ook olifant Sheba op korte termijn tochtig kunnen zijn. De afspraakjes en paringen vinden plaats in het grote buitenperk van Calimero. Het publiek kan overigens getuige zijn van deze unieke gebeurtenis. Zij kunnen vanaf een speciaal uitkijkpunt langs de Wandelsafari in het verblijf van Calimero kijken.

Afrika ontdekken in Brabant?
In Safari Beekse Bergen kan de bezoeker Afrika ontdekken in Brabant. Men kan 'op safari' met één van de Safaribussen, de Safariboot, te voet over de Wandelsafari of met de eigen auto. Onderweg komt men 'oog in oog' te staan met diverse Afrikaanse dieren zoals leeuwen, zebra's, neushoorns en giraffen. Kinderen van 3 t/m 11 jaar betalen EUR13,25 voor een toegangskaartje en volwassenen EUR14,75. Voor meer actuele informatie kunt u bellen met: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.) of kijken op: www.beeksebergen.nl

Noot voor de redactie (