AutoRai

28-7-2004

Als de nood het hoogst is: Chrysler Crossfire FIRE 112

Op de onlangs in het Duitse Fulda gehouden vakbeurs RETTmobil 2004 werd een bijzondere uitvoering van de Chrysler Crossfire gepresenteerd: de FIRE 112. Deze Crossfire is speciaal ontwikkeld voor (eerste) hulpdiensten die snel ter plekke moeten zijn bij ongelukken.

Hulpdiensten die worden ingeschakeld bij ongelukken en rampen, hebben na het ontvangen van een melding behoefte aan een voertuig waarmee ze zo snel mogelijk ter plekke kunnen zijn om een eerste indruk te krijgen van de aard en omvang van een incident. Wendbaarheid en acceleratievermogen staan daarbij bovenaan de prioriteitenlijst. De Crossfire voldoet met zijn compacte afmetingen, zijn hoogwaardige onderstel en de 160 kW (218 pk) sterke V6 (topsnelheid: 250 km/h) ruimschoots aan die eisen en daarom heeft de gerenommeerde firma Binz de Crossfire uitgekozen als basis voor een nieuw hulpverleningsvoertuig.

Strenge eisen
Binz heeft een jarenlange ervaring op het gebied van ambulances en andere hulpverleningsvoertuigen. De Crossfire FIRE 112 voldoet dan ook aan alle wettelijke en praktische eisen die hulpverleners aan een dergelijk voertuig stellen. De basis wordt daarbij gevormd door een ´standaard´ Chrysler Crossfire met een 3,2 liter V6 die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak tegen meerprijs is de auto te voorzien van een automatische versnellingsbak met Autostick. Ook in noodsituaties en bij hoge snelheden die dat met zich meebrengt, is optimale veiligheid gewaarborgd door het standaard ABS, ASR en het stabiliteitsysteem ESP en de inzittenden worden bovendien beschermd door airbags en zijairbags.

´Special effects´
De basiskleur van de om te bouwen Crossfire is niet van belang, want de opvallende rood/gele kleurstelling is het resultaat van plakfolie die eventueel eenvoudig te verwijderen is. Andere opvallende kenmerken van de Crossfire FIRE 112 zijn de geïntegreerde dakconsole waarin de zwaailichten en de sirene zijn opgenomen. De bediening daarvan gebeurt via een speciaal paneel in het interieur. Uiteraard is de Crossfire FIRE ook uitgerust met een speciale radioverbinding waardoor instructies kunnen worden gegeven aan bijvoorbeeld doktoren en brandweer.

De Crossfire FIRE 112 is inmiddels verkrijgbaar in Duitsland waar hij inclusief een speciale typegoedkeuring van DEKRA wordt geleverd.