AutoRai

28-7-2004

Volkswagen Golf leverbaar met 4Motion

De nieuwe generatie Volkswagen Golf 4Motion is vanaf heden bestelbaar. Het vierwielaandrijfsysteem is op diverse punten verfijnd. De 1.9 TDI 77 kW/105pk, de 2.0 TDI 103 kW/140 pk en de 2.0 FSI 110 kW/150 pk zijn verkrijgbaar in combinatie met 4Motion.

4Motion-vierwielaandrijving werd in 1998 door Volkswagen geïntroduceerd op de Golf IV. Sindsdien kozen 100.000 Golf-kopers voor de toegevoegde waarde van aandrijving op alle wielen. De tweede generatie 4Motion, zoals die wordt geleverd op de Golf V, is op een aantal punten fijngeslepen. Zo is het minder onderhoudsgevoelig, is het geluidsniveau nog geringer en zijn de service-intervallen vergroot. Het hart van de 4Motion-vierwielaandrijving wordt gevormd door een in een oliebad lopende lamellenkoppeling die axiaal wordt gesloten. De Haldex-koppeling verdeelt de aandrijfkrachten onder normale omstandigheden gelijkelijk over de voor- en achteras. Als één van de assen echter grip verliest, wordt de aandrijfkracht automatisch naar de andere as geleid. Afhankelijk van de situatie kan de aandrijfkracht zelfs volledig naar de vooras óf de achteras worden gestuurd.

Veilig en krachtig
Dankzij 4Motion kan de royale trekkracht van de TDI-motoren over alle vier de wielen worden verdeeld, wat ook onder droge rijomstandigheden bijdraagt aan een veiliger maar ook attractiever weggedrag. En wanneer het regent, ijzelt of sneeuwt zijn de voordelen van 4Motion uiteraard nog duidelijker merkbaar. Een Golf 4Motion is ook een zeer solide trekauto. Met een gewicht van 1.800 kilogram aan de haak neemt de Golf 4Motion moeiteloos een helling met een stijgingspercentage tot acht procent. Is de helling steiler, twaalf procent, dan kan de auto nog altijd 1.500 kilogram (de 2.0 TDi zelfs 1.600 kilogram) trekken. Hoewel het maximaal toelaatbare geremde aanhangergewicht van de Golf
1.000 kilo bedraagt, illustreren deze cijfers duidelijk het potentieel van de aandrijftrein. Met de Golf 4Motion met of zonder aanhanger zijn daardoor plaatsen bereikbaar waar een normale voor- of achterwielaandrijver nooit kan komen.

Onderscheidend
De Golf 4Motion is een statement. De verfijnde aandrijving verheft hem boven de rest. Vandaar dat het model ook optisch verschilt van de andere Golf-varianten. Natuurlijk prijkt op de achterpartij een 4Motion-badge, maar ook twee zichtbare uitlaten zorgen voor onderscheid. Kopers die met hun Golf 4Motion regelmatig de gebaande paden willen verlaten, kunnen een bodembeschermplaat voor de aandrijflijn bestellen.

Vanaf heden zijn de beide TDI-uitvoeringen van de Golf verkrijgbaar in combinatie met de vernieuwde 4Motion-vierwielaandrijving. Deze herfst kan eveneens de 2.0 FSI-benzinemotor worden geleverd met de integrale aandrijving. Met de keuze voor vierwielaandrijving biedt de Golf-reeks maar liefst achttien combinaties van motoren en aandrijving.

De Golf TDI 4Motion wordt standaard uitgerust met een zesversnellingsbak met speciale pookknop. Het model is leverbaar in de uitvoeringen Trendline, Comfortline en Sportline. De Golf 4Motion 1.9 TDI met 77 kW/105pk is verkrijgbaar vanaf 26.940,-. De Golf 4Motion
2.0 TDI met 103 kW/140 pk is er vanaf 28.940,-.