Gemeente Hoorn


Mega Summer Games

Negen aanhoudingen voor fraude met uitkeringen

Persbericht d.d.: 22 juli 2004

In de afgelopen maanden heeft de sociale recherche vijf fraudeonderzoeken afgerond waarbij de gemeente Hoorn voor een totaalbedrag van EUR 220.000 blijkt te zijn benadeeld. De gemeente zal de ten onrechte betaalde uitkeringen terugvorderen van de betrokkenen. In de vijf afzonderlijke zaken zijn in totaal negen personen aangehouden.

In drie zaken gaat het om zogenaamde partnerfraude. De personen in kwestie gaven bij Sociale Zaken op dat zij alleenstaand waren en ontvingen mede daardoor uitkering. In werkelijkheid woonden zij samen met een partner met een eigen inkomen. In de andere twee zaken gaat het om het verzwijgen van inkomsten uit prostitutie en hennepteelt.

In een zaak ontving een 52 jarige vrouw uit Hoorn een uitkering als alleenstaande. Sinds april 2002 bleek zij echter samen te wonen met een 57 jarige inwoner uit Ter Aar. Deze man had voldoende inkomsten om zijn partner te onderhouden, waardoor de uitkering ten onrechte werd verstrekt. Om dit geld terug te vorderen is door de gemeente Hoorn beslag gelegd op een personenauto en een caravan.

In een andere partnerfraude-zaak bleek dat een 50 jarige vrouw, die ingeschreven stond als kamerbewoonster op een adres bij familie, in werkelijkheid sinds september 2001 samen te wonen met 51 jarige man. Voor haar inschrijving betaalde zij haar familieleden maandelijks een bedrag van 90 euro. Ook de familieleden zijn aangehouden en gehoord. Justitie zal het hen verkregen voordeel via een ontneming terugvorderen.

De gemeente zal de ten onrechte betaalde uitkeringen terugvorderen van de betrokkenen. Door de sociale recherche is van alle zaken proces-verbaal opgemaakt en de mensen zullen zich te zijner tijd voor de strafrechter moeten verantwoorden.
---