Gemeente Waterland


Bedrijven mogen niet zomaar afvalwater lozen. Hiervoor gelden regels die zijn vastgelegd in de milieuvergunning of in een besluit op grond van de Wet milieubeheer. De komende maanden controleren de gemeenten in de regio Waterland en de provincie Noord-Holland samen met de politie Zaanstreek Waterland of deze regels goed worden nageleefd.

Controle
De controle richt zich op de wijze waarop bedrijven hun afvalwater lozen. De inspecteurs bezoeken vooral bedrijven met een zogenaamde olie-of vetafscheider en controleren of de zuiveringstechnische voorzieningen goed werken en op de juiste wijze worden onderhouden. Daarnaast worden er monsters genomen van het afvalwater dat geloosd wordt. Na analyse van deze monsters zal blijken of de bedrijven zich aan de regels houden en niet teveel gevaarlijke stoffen lozen.

Overtreding Vervuild water
Wanneer blijkt dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt, krijgt de ondernemer eerst de gelegenheid om de overtreding ongedaan te maken. Als bij een hercontrole wederom blijkt dat het bedrijf nog steeds in overtreding is, kunnen de colleges van B&W of het College van Gedeputeerde Staten een dwangsom opleggen of op kosten van het bedrijf maatregelen nemen om de overtreding ongedaan te maken. Als belangrijke regels worden overtreden stellen de gemeentes en de provincie het Openbaar Ministerie ook op de hoogte. Bij overtreding van de regels wordt een proces-verbaal opgemaakt. Als blijkt dat zonder vergunning (op grond van de wet verontreiniging oppervlaktewateren) afvalwater wordt geloosd, wordt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van de situatie op de hoogte gebracht.