VMDB

Topdrukte Lotgenotenlijn Manisch-Depressieven


Utrecht, 26 juli 2004 - De eerste helft van dit jaar was met meer dan 3.000 bellers opnieuw een drukke periode voor de lotgenotenlijn van de Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen (VMDB). Uitschieter zijn de telefoontjes over het isolement waarin veel mensen met een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis verkeren. Ook hoog scoort de schok die wordt ervaren als de diagnose van deze ernstige stemmingsziekte voor het eerst wordt gesteld.

Voorzitter Marijke Bakhuijsen van de VMDB zegt: Dit is nu al het vijfde jaar op rij dat we zo schrikbarend veel telefoontjes krijgen. Een teken dat lotgenotencontact voor veel patiënten enorm belangrijk is, naast de behandeling en medicijnen die ook nodig zijn. Maar het is verontrustend dat steeds meer mensen zich geïsoleerd voelen. Dat komt bovenop de problemen die de ziekte toch al met zich meebrengt. Want de manisch-depressieve stoornis is zwaar om mee om te gaan, zowel voor patiënt als direct betrokkenen.

Er zijn 250.000 mensen in Nederland met een manisch-depressieve stoornis. Medicijnen en psychiatrische behandeling zijn de laatste jaren sterk verbeterd en maken het leven van patiënten stukken dragelijker. Maar overgaan doet de ziekte niet. Bakhuijsen: Als patiëntenvereniging zullen we de psychiatrie aanspreken op het punt van isolement. Want nu vervullen alleen wij hierin een rol, maar behandelaars hebben net zo goed een taak. Met name om isolement te helpen voorkomen. Dat 20 tot 30 procent van de bellers aangeeft zich geïsoleerd te voelen, is een signaal dat niet valt mis te verstaan.

Verder vergroot de VMDB dit jaar haar voorlichtingsactiviteiten. Het duurt lang voordat mensen de diagnose manisch-depressief accepteren. Juist dan kan de VMDB veel betekenen. Want hoe eerder de ziekte wordt geaccepteerd, hoe beter die te behandelen is. Met onze voorlichtingscampagne willen we deze mensen eerder zien te bereiken, want dat kan hen jaren onnodig leed besparen, aldus Bakhuijsen.

De VMDB behartigt sinds 1987 de belangen van manisch-depressieve mensen en betrokkenen. Het nummer van de lotgenotenlijn is (0900) 5 123 456.

Einde bericht.

Voor nadere informatie:
Mw. Marijke Bakhuijsen, voorzitter, telefoon 023-532 22 82. Dhr. Marthy Leermans, bestuurslid pr, telefoon 073-614 44 90.

van bovenstaand bericht.

28 jul 04 10:30