Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Hoger Beroep Valys

27 juli 2004

Gehandicaptenorganisaties in
Hoger Beroep in de zaak Valys

Gehandicaptenorganisaties gaan in Hoger Beroep in de zaak Valys. Duizenden mensen met een handicap kunnen sinds 1 april 2004 niet meer gaan en staan waar ze willen.

Gehandicapten hebben een vervoersbeperking opgelegd gekregen door de overheid en zitten noodgedwongen thuis. Dit is in strijd met de mensenrechten, stelt de President van de rechtbank in Den Haag vast in een Kort Geding. Toch onderneemt de rechter geen stappen tegen de staat. De gevolgen van het ongedaan maken van de vervoersbeperking zijn voor hem niet te overzien. De belangen van de overheid wegen zwaarder dan de belangen van gehandicapten. Onacceptabel vinden de gehandicaptenorganisaties en ze gaan in Hoger Beroep.

Sinds de invoering van het vervoerssysteem Valys krijgen mensen met een beperking een kilometerlimiet opgelegd voor het reizen buiten hun eigen regio. Met een extra indicatie mag iemand 900 kilometer per jaar reizen met toegankelijk rolstoelvervoer voor 0,16 per kilometer. Zonder indicatie dat is in de meeste gevallen is dit slechts 450 kilometer. Daarna moet men 1,25 betalen per kilometer. Een tarief dat voor velen onbetaalbaar is. De bedoeling van de regeling is dat mensen met een beperking meer met het openbaar vervoer reizen. Dat is voor velen onmogelijk vanwege hun zware beperking. Bovendien is er op 107 van de 371 NS-stations maar assistentieverlening

De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionale Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond en wordt gesteund door de Federatie van Ouderverenigingen (FvO), vele andere Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCPs), Stichting Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR) en vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.