Ingezonden persbericht


28 juli 2004

Persbericht

Patio Ontwikkeling en AM Wonen bereiken akkoord over De Bensdorp

Bussum - Een markante plek in Bussum wordt na jaren weer een focuspunt voor alle bewoners. Patio Ontwikkeling en AM Wonen hebben een principe akkoord met Barry Callebaut over de koop van de voormalige chocoladefabriek De Bensdorp. De komende maanden zullen de partijen definitieve afspraken maken over de verkoop. De prachtige oude fabriek die grote cultuurhistorische waarde heeft, zal niet worden afgebroken maar wordt zodanig gerenoveerd dat er gewoond en gewerkt kan worden. Met dit plan van Patio Ontwikkeling en AM Wonen wordt het industriële erfgoed van Bussum behouden.

"Onze ideeën over De Bensdorp zijn tot stand gekomen nadat we goed geluisterd hebben naar geluiden uit de Bussumse samenleving", vertelt Peter van Dulst, directeur Ontwikkeling van Patio. "We willen een aantal monumentale objecten restaureren. De sfeer van deze industriële monumenten maakt het aantrekkelijk voor bijzondere woonvormen en bedrijvigheid. Bijvoorbeeld lofts waarin gewoond en gewerkt kan worden, een brasserie en culturele bedrijven. We slopen de delen van de fabriek die niet meer bruikbaar zijn. Daarvoor in de plaats komen nieuwe gebouwen. Zo wordt het terrein een nieuwe plek in Bussum die voor iedereen iets heeft te bieden. Vanzelfsprekend gaan de plannen in nauw overleg met het gemeentebestuur uitgewerkt worden", aldus Van Dulst.

Woordvoeder van Barry Callebaut, Marc Straathof, zegt alle vertouwen in de partijen te hebben: "We zijn enthousiast over het concept. We voelen ons erg betrokken bij de locatie van De Bensdorp, we hebben er immers meer dan honderd jaar gezeten. Met veel zorg hebben we Patio Ontwikkeling en AM Wonen dan ook uitgekozen."

Architectenbureau J. van Stigt heeft de opdracht van AM Wonen en Patio Ontwikkeling gekregen om de mogelijkheden van het gebied te onderzoeken. Dit bureau heeft naam gemaakt in het restaureren van industriële momenten. Zo is de architect onder meer de restaurateur geweest van het Begijnhof en Olympisch Stadion in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis te Utrecht.

In overleg met de gemeente willen AM Wonen en Patio Ontwikkeling hun visie op de locatie in een concreet plan uitwerken. Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht