Provincie Limburg

Provincie wil beregenen op maat verder verbeteren Steekproeven bij agrariërs

De Provincie wil via steekproefsgewijze bezoeken aan agrariërs achterhalen hoe het naleven van de beregeningsregels bij gebruik van grondwater kan verbeteren. Als daar behoefte aan is, wil de Provincie de gewenste aanpak verder verduidelijken en daar gerichte informatieavonden voor houden. Beregenen op maat gaat goed, maar kan beter, is de gedachte daarachter.

De Provincie Limburg is in 2000 gestart met het project Optimaal Waterbeheer in de Landbouw. De reden hiervoor was de daling van het grondwaterpeil in Limburg. Hierdoor zijn van oorsprong natte natuurgebieden verdroogd. Ook de landbouw ondervindt problemen door verdroging, want het grondwater zakt te diep en gewassen hebben dit water hard nodig. Bij de uitvoering van het project Optimaal Waterbeheer in de Landbouw zijn twee belangrijke aspecten te onderscheiden. Namelijk de meet- en registratieplicht en het Beregenen op Maat voor de open teelt (BOM). De Provincie Limburg, het Waterschap Peel en Maasvallei, het Waterschap Roer en Overmaas, de Milieufederatie en de LLTB hebben samen dit systeem ontwikkeld om de verdroging tegen te gaan. Het BOM-systeem kent lasten en lusten. Landbouwers moeten allerhande gegevens bijhouden, soms vergunningen aanvragen en ervaren soms weinig nut hiervan. Via het BOM-systeem kunnen zij echter ook behoorlijk besparen op de kosten van bijvoorbeeld brandstof voor de pompen.

Extra informatie
Bij de uitvoering van het BOM-systeem signaleert de Provincie dat er nog enkele problemen zijn die aandacht verdienen, zoals het bijhouden van de onttrokken hoeveelheid grondwater, het beregenen volgens de beregeningswijzer en bodemkartering. Daarom zullen in de komende periode ambtenaren steekproefsgewijs een aantal landbouwbedrijven bezoeken. Zij zullen dan nagaan of het bedrijf de regels naleeft en bekijken in hoeverre het problemen hiervan ondervindt, bijvoorbeeld omdat men eerder verstrekte informatie niet duidelijk vindt. Daarom is de Provincie Limburg bereid om, bij voldoende belangstelling, een informatieavond te organiseren. Samen met externe deskundigen zal de Provincie dan alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden. De Provincie Limburg heeft ook een informatielijn voor vragen over waterbeheer in de landbouw: (043) 389 99 79 (tijdens kantooruren).

28-7-2004 11:50