Gemeente Haarlem


28 juli 2004
sector Stadsbeheer

199/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Groot onderhoud Vondelweg (tussen de Eksterlaan en de Spaarndamsebrug)

De riolering en asfaltverharding van de Vondelweg verkeren in slechte staat en moeten vervangen worden. Daarom vindt dit najaar groot onderhoud aan de weg en de riolering plaats. Deze werkzaamheden gaan ongeveer zes maanden duren.

Het riool dateert uit de dertiger jaren en ligt onder de asfaltverharding. Het is een transportriool en bevindt zich op ongeveer vier meter diepte. Om de rioolwerkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt eerst de asfaltverharding verwijderd waarna er een damwand ter weerszijde van het riool wordt aangebracht. Hierna wordt de grond ontgraven en kan de riolering en de nieuwe asfaltverharding aangelegd worden.

Om de werkzaamheden mogelijk te maken moeten de zomereiken aan beide zijden worden verwijderd. De bestaande bomen kunnen niet worden teruggeplaatst omdat deze bomen grotendeels in slechte staat verkeren en op kabels en leidingen staan.
Voor 47 bomen vraagt de gemeente een kapvergunning aan. De tien meest vitale bomen worden verplaatst naar het Frederikspark en de Bolwerken. Na de werkzaamheden wordt hetzelfde aantal nieuwe, jonge bomen teruggeplant. Dit gebeurt eerst aan de polderkant.
De bomen aan de huizenzijde worden pas ingeplant als de riolering en de bestrating van de parallelweg vervangen is, omdat jonge bomen het twee keer verplanten meestal niet overleven. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd gelijktijdig met het vernieuwen van de riolering in de wijk Dietsveld. Volgens planning gaat dit medio 2007 van start. Uiteindelijk wordt voor elke bestaande boom een nieuwe teruggeplant.

Om de geluidsbelasting op de woningen te verminderen heeft de gemeente besloten om ook op dit deel van de Vondelweg geluidsreducerend asfalt toe te passen. Dit fluisterasfalt is al toegepast op het reeds opgeknapte deel van de Vondelweg en geeft een geluidsreductie van ongeveer 3 DB(A).

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is de hoofdrijbaan van de Vondelweg afgesloten, het verkeer wordt omgeleid via de Jan Gijzenkade en de Rijksstraatweg. Bewoners en hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik blijven maken van de Parallelweg.

Myrna Wiggers, communicatieadviseur
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl
---- --