Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
28 juli 2004 c072


College zet koers met nieuw centrumplan Waalsprong en Groot Oosterhout

Het stadscentrum van Nijmegen wordt aan de noordkant uitgebreid. Daarmee verandert Nijmegen van een stad aan de Waal naar een stad die de Waal omarmt. De Waalsprong is geen wijk achter de dijk, maar een onderdeel van de stad aan de rivier. Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft voor deze uitwerking van de Waalsprong gekozen. De noordelijke uitbreiding van het centrum krijgt de naam Citadel. Het college heeft tevens ingestemd met het woningbouwplan Groot Oosterhout. Deze wijk sluit meer aan bij het Betuws karakter.

Met deze nieuwe wijken groeit de variatie en het aanbod aan woningen en voorzieningen in de Waalsprong. In totaal gaat het hierbij om de bouw van 5000 woningen. De plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt tot bestemmingsplannen en beeldkwaliteitsplannen. De Citadel
Het plan voor het centrumgebied is opgesteld door Peter Trimp van T&T Design in samenwerking met AM Vastgoed uit Gouda. Trimp heeft zijn plan de Citadel genoemd, sterk geïnspireerd door de met singels omsloten historische binnenstad van Nijmegen.
De Citadel komt te liggen tussen de huidige spoorbrug en toekomstige tweede stadsbrug. Het is het stedelijke hart van de Waalsprong waar winkels, horeca, vermaak, kantoren en woningen worden gemengd. De Citadel wordt deels tot dijkhoogte opgehoogd. De toekomstige bewoners kunnen daardoor maximaal profiteren van de kwaliteiten van rivier en uiterwaarden. Het gebied ligt in een halfronde vorm geplooid rondom het Fort Beneden Lent dat met gracht geheel gehandhaafd blijft. Ook de historische watergang de Rietgraaf wordt in het plan opgenomen. Het nieuwe centrumgebied wordt door bus, trein en fiets optimaal ontsloten, maar er wordt ook gezorgd voor goede parkeervoorzieningen. Aan de inrichting van de openbare ruimte worden hoge eisen gesteld.

Groot Oosterhout
Het plan Groot Oosterhout ligt oostelijk van het Woonpark Oosterhout dat al deels gereed is en waar nu in de nieuw wijk de Elten weer volop gebouwd wordt. De plannen voor Groot Oosterhout zijn ontworpen door Gijs van den Boomen van het bureau Wissing uit Barendrecht. Groot Oosterhout wordt vooral een woonwijk. De ontwerper heeft zich daarbij vooral laten leiden door het zoeken naar vormen van ontspannen stedelijk wonen. Midden in het plangebied wordt een nieuw dorpslint, passend bij het Betuws karakter, gecreëerd. De groenstructuur wordt bepalend voor het karakter van de wijk. Langs het lint ontstaat een gevarieerd milieu van wonen in hogere dichtheid gemengd met voorzieningen en kleinschalige bedrijvigheid. Aan de randen van Groot Oosterhout wordt in een lagere dichtheid gebouwd. Daardoor ontstaan 'woondorpjes' met een grote verscheidenheid aan typologie, kavelgrootte en informele sfeer.

De Citadel en Groot Oosterhout zijn het resultaat van een uitwerking van het Voorkeursmodel Waalsprong dat medio 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de loop van 2005 worden de bestemmingsplannen en beeldkwaliteitsplannen in procedure genomen.

Bijlagen:
- Collegevoorstel
- deelstudies Citadel en Groot Oosterhout - CD beeldmateriaal
- Nota 'De weg naar bestemmingsplannen'

Voor meer informatie over:
- Het Collegebesluit: afdeling Persvoorlichting gemeente Nijmegen 024 3292380;
- De nota 'De weg naar bestemmingsplannen': de heer H.J. Nieuwenhuis, GEM Waalsprong Beheer BV, 024 239 8702, h.nieuwenhuis@gemwaalsprong.nl ; - Ontwerp 'Groot Oosterhout': Gijs van den Boomen, bureau Wissing,
0180 613144, g.v.d.boomen@wissing.nl ; - Ontwerp 'de Citadel': Peter Trimp, T&T Design, 0182 690 611, iherrewijn@am-development.nl .

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380