Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 28 Juli, 2004

Pax Christi Nederland:
Nederlandse overheid beloont Soedanese overheid voor ontvolkingpolitiek

Minister Bot geeft de Soedanese overheid 3 maanden om orde op zaken te stellen. Drie maanden is alles wat de Soedanese overheid nodig heeft om hun ontvolkingbeleid met steun van Arabische milities af te maken. Minister Van Ardenne heeft alvast 100 miljoen Euro toegezegd om op te bouwen wat de Soedanese overheid, in samenwerking met de Arabische milities, zelf heeft afgebroken; Nederland zet een bonus op wat het Amerikaanse congres genocide noemt.

Terwijl Arabische milities al een jaar met instemming van de Soedanese overheid en steun van het Soedanese leger Darfur ontvolken, en moordpartijen en geïnstitutionaliseerde verkrachting aan de orde van de dag zijn, spreekt minister Bot van eventuele sancties als Khartoem na 3 maanden niets heeft veranderd. Sancties waar de burgers van Darfur nog steeds niet door beschermd worden.

De regering van Soedan heeft wederom de keuze gemaakt een rebellie te bestrijden door dorpen plat te branden, de mannen te vermoorden en de vrouwen te verkrachten. Voor de barre grond die overblijft krijgen ze een wederopbouw premie van 100 miljoen. Wie gaan er wonen in de door Nederlands geld gebouwde hutten? Niet de Afrikanen die er woonden, maar de Arabische mensen die de Soedanese overheid er toch al wilde hebben. Financiële hulp voor de mensen in Darfur is welkom, maar wat zijn de condities waaraan voldaan moet worden voordat 100 miljoen wordt uitgekeerd?

De Nederlandse overheid als Voorzitter van Europese Unie moet nu garanties afdwingen om het moorden en verkrachten te laten stoppen en de ontheemden veilig te laten terugkeren naar hun huizen. Hiervoor zijn verschillende instrumenten. Een robuuste militaire interventie op korte termijn dient echter nadrukkelijk tot de uiterste mogelijkheden te behoren. De fluwelen handschoen moet uit, de constructieve dialoog is failliet.