FNV

voorjaarsoverleg

FNV bezorgd over soepeler regels luchtcirculatie

Lucht in werkruimtes waar met kankerverwekkende stoffen wordt gewerkt na filtering opnieuw de werkruimte inblazen. Het mocht tot nu toe nooit, maar die regel wordt versoepeld. De FNV heeft bij staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geprotesteerd tegen wijziging van dit artikel in de arbeidsomstandighedenregeling.

Wim van Veelen, beleidsadviseur van de FNV: "Het risico dat er ongelukken kunnen gebeuren met kankerverwekkende stoffen wordt vergroot en dat vinden we onacceptabel. Luchtfilters kunnen kapot gaan bijvoorbeeld en dan speel je wel met vuur. Als er met deze stoffen ongelukken gebeuren, is dat vaak onherstelbaar, dat is het punt. Daarom zijn wij tegen versoepeling van de regels." Als de concentratie kankerverwekkende stoffen onder 10 procent van de MAC-waarde blijft, mogen werkgevers de lucht laten circuleren.

MAC staat voor de maximaal aanvaarde concentratie van een stof. MAC-waardes worden officieel door de overheid vastgesteld. Niet voor alle gevaarlijke stoffen zijn er echter van die MAC-waardes en in dat geval mogen werkgevers zelf bepalen wanneer ze het nog aanvaardbaar vinden om lucht na filtering terug te blazen. Daarbij moeten ze in ogenschouw nemen wat de wetenschap heeft gezegd over de risico's, maar volgens van Veelen werkt dat niet.

"MAC-waardes worden bepaald op basis van wetenschappelijke inzichten. Als er geen MAC-waardes zijn, dan zijn die wetenschappelijke inzichten er dus niet en is niet bekend wat de risico's zijn. Wij vinden dat werkgevers dan niet de kans moeten krijgen om te gaan doe-het-zelven."

28 juli 2004
brief Van Hoof recirculatie 280704.doc