Gemeente Zwolle

Twee stadsmuren langs rivier de Kleine Aa in Zwolle?

Archeologen hebben in Zwolle langs de Kleine Aa, Achter de Broeren zeer waarschijnlijk twee stadsmuren gevonden. Ze waren op zoek naar de stadsmuur, maar ze vonden er één extra. De stadsmuur mat aan de basis ruim twee meter en het opgaande werk was meer dan een meter breed. Het zou de muur zijn die volgens Th. de Vries in 1378 gereed gekomen zou zijn. Wanneer men met de bouw van deze nieuwe muur begonnen is, is onbekend.

Vaak deed een stad er vele decennia over om een stadsmuur met poortgebouwen tot stand te brengen. Het was een economisch zware opgave. We weten dat die stadsmuur er in 1324 al geweest moet zijn, omdat een stadsbrand het grootste deel van Zwolle in de as gelegd heeft en er een vermelding is dat slechts een vijftal woonhuizen naast de stadsmuur (waar precies is onbekend) de brand overleefd had. Het Heilige Geest Gasthuis was in 1308 gesticht aan de noordzijde van de Grote Aa. Ook toen moet er al een muur gestaan hebben. Is dat echter dezelfde stadsmuur?

Formaat
De oudste van de twee nu opgegraven stadsmuren heeft een baksteenformaat van 30x14x7 cm. Dit formaat bakstenen wordt rond 1300 echter al niet meer gebruikt. De jongste stadsmuur bevat voornamelijk 26 cm grote bakstenen met wat 27-ers en een enkele 29-er .Op grond van dat formaat zou deze muur in de 14de eeuw gedateerd moeten worden.

Het oudst bekende gebruik van bakstenen in de directe nabijheid van Zwolle is van het kasteel Voorst in Westenholte. Dat werd na de eerste verwoesting in 1224 in baksteen en tufsteen opgebouwd. Het formaat bakstenen bedroeg 32x16x8 cm. Zwolle kreeg in 1230 stadsrechten. Het was al een conglomeratie van geestelijke, adellijke en burgerlijke behuizingen met een apart havenkwartier. Het moet toen al op de één of andere wijze verdedigd zijn.

Stadsrechten
Na het verkrijgen van stadsrechten moet men in Zwolle binnen vrij korte tijd overgegaan zijn tot een meer permanente vorm van verdedigingswerken rondom de stad. Wanneer men daarmee begonnen is, is onbekend. Hoe lang het geduurd heeft en waar deze oudste stadsmuur precies gelopen heeft, is evenmin bekend. Bij andere steden zien we dat na het verkrijgen van stadsrechten er binnen enkele decennia een stadsmuur staat.

Hebben de archeologen nu die oudste, 13de-eeuwse stadsmuur te pakken? Ze weten het zelf nog niet zeker. Ze willen nog meer duidelijkheid krijgen en hopen op aanvullende informatie bij de opgravingen die nog twee weken zullen duren.


---