Provincie Zuid-Holland

Zwemverbod Vijver Oosterpark Ridderkerk

Een te hoge concentratie giftige blauwwier is er de oorzaak van dat de provincie Zuid-Holland een zwemverbod heeft afgekondigd voor vijver Oosterpark in Ridderkerk. Dat verbod zat er al een beetje aan te komen want de afgelopen week werd het zwemmen er ontraden vanwege de aanwezigheid van blauwwier. Nu de wettelijke norm is overschreden kan de provincie niet anders dan het zwemmen ook hier te verbieden.

Blauwwieren kunnen, binnen 12 uur na het zwemmen, gezondheidsklachten veroorzaken (vooral als men water binnenkrijgt). Klachten zijn onder andere maag- en darmklachten, misselijkheid, hoofdpijn, koorts en huidirritatie. De provincie adviseert zwemmers die klachten hebben altijd een huisarts te raadplegen. Met name kleine kinderen, ouderen en personen met verminderde weerstand hebben sneller last van klachten. Ook honden kunnen ziek worden van het drinken van het besmette water.

Overige zwemverbodenEr gelden nog drie zwemverboden, namelijk voor:

Plas Wilhelminaparkt te Rijswijk;
Plassen Madestein, voor zowel de noord- als de zuidzijde. De reden voor deze zwemverboden is eveneens de hoeveelheid giftige blauwwieren.

Actuele informatieOp de provinciale website www.zuid-holland.nl en via de zwemwatertelefoon (070 44175 50) is actuele informatie over alle Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 - 16.30 uur.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22