Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Gebruik dienstencheques op één maand met 20% gestegen

In juni 2004 zijn 436.920 dienstencheques gebruikt. Dat is een stijging van meer dan 20% tegenover het aantal dat in mei 2004 gebruikt is. Het aantal gebruikte cheques stemt overeen met 5462 jobs als we ervan uitgaan dat er gemiddeld 80 uur per maand gewerkt werd. Dat is een stijging met meer dan 1000 jobs in vergelijking met mei 2004. Minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke presenteert de cijfers deze namiddag in de Kamer in een antwoord aan Greta Dhondt. De minister verheugt zich over de gestage groei van het systeem die bewijst dat de invoering van het nieuwe systeem in januari nodig was.

Uit de statistieken van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) blijkt dat zowel de verkoop als het gebruik van de dienstencheques blijft toenemen. Sinds de start van het nieuwe systeem in januari 2004 zijn nu bijna 2,5 miljoen cheques verkocht en meer dan 1,5 miljoen gebruikt. De tabel is toegevoegd in bijlage.

Minister Vandenbroucke verwacht dat het systeem verder zal groeien: veel ondernemingen hebben wel een erkenning, maar moeten de dienstencheque-activiteit nog opstarten. Bovendien zijn nog niet alle toepassingen operationeel: boodschappen doen met dienstencheques wordt pas in het najaar gelanceerd. De doelstelling van de regering om tegen het einde van de legislatuur 25.000 jobs van gemiddeld 25 uren per week te bereiken, is dus haalbaar.

De minister herinnert ook aan de studie van zijn administratie over de kwaliteit van de dienstencheque-jobs: meer dan 2/3 van de dienstenchequejobs zijn minstens halftijdse betrekkingen en de bedrijven sluiten veel sneller contracten van onbepaalde duur af dan ze eigenlijk moeten.
back