De Unie


Securicor - Nog geen sociaal plan

29 juli 2004 - Op maandagavond 12 juli jl. was een principe-akkoord bereikt tussen de gezamenlijke vakbonden (De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond) en Falck/Securicor over een Sociaal Plan. Vervolgens is onenigheid ontstaan. De Unie heeft daarop een ultimatum gesteld. Dit ultimatum is op 26 juli verlopen.

Het Sociaal Plan is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen die voortvloeien uit:

- fusie en integratie Falck Nederland en Securicor Nederland;
- samenvoeging alarmcentrales van Falck en Securicor;
- verzelfstandiging Falck Security Services;
- inrichting gefuseerde Group 4 Securicor Nederland organisatie;
- reorganisatie Mobiele Surveillance van Falck Security BV;
- samenvoeging van Falck Value Services en GeldNet. De gevolgen treffen voornamelijk indirecte medewerkers, behalve bij de alarmcentrales waar ook directe medewerkers werkzaam zijn.

Ultimatum
Vervolgens is er onenigheid ontstaan over de inhoud van de in het akkoord gemaakte afspraken. De Unie heeft uiteindelijk een ultimatum gesteld waarop de tekst van het Sociaal Plan beschikbaar moet zijn. Dit ultimatum is maandag 26 juli verlopen. De reactie die wij ontvingen was dat na de vakanties van de werkgeversdelegatie er een afspraak zou worden gemaakt voor een overleg. Omdat er niet langer gewacht kan worden (een aantal maatregelen in het kader van de fusie zijn al in gang gezet) en wij ook niet willen terugonderhandelen, is er kennelijk geen overeenstemming meer en is het principe-akkoord niet meer van kracht.

Geen overeenstemming
Daarnaast was het de bedoeling dat dit Sociaal Plan ook van toepassing zou zijn op een aangekondigde reorganisatie waarbij er zon 25 FTEs (voltijdbanen) zullen verdwijnen. Het gaat daarbij om banen van indirect personeel (staf/kader/kantoorpersoneel). Wij hebben geen overeenstemming kunnen bereiken met uw directie over de manier waarop boventalligheid wordt vastgesteld. Uw directie wenst uitsluitend zelf te kiezen op basis van kwaliteit. Voor ons is dit niet objectief. Wij willen graag afspraken maken met Securicor, maar dan wel met bescherming van diegenen die het langst in dienst zijn bij het bedrijf. We zijn bovendien van mening dat Securicor nu een reorganisatie bij deze fusie betrekt, die daar feitelijk niets mee te maken heeft. Eerder gemaakte fouten in het personeelsbeleid moeten kennelijk nu even recht worden gezet.
Omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over de toepassing van selectie op basis van kwaliteit heeft uw werkgever besloten om vooralsnog deze reorganisatie buiten dit Sociaal Plan te laten en hier niet met de vakbonden verder over te willen praten. In plaats daarvan wil hij met de Ondernemingsraad een Sociaal Plan gaan afsluiten. Wij vinden dit een slechte zaak en zullen onze leden dan ook bijstaan als zij door de reorganisatie getroffen worden. Een eventueel ontslag op basis van selectie door Securicor brengt ernstige risicos met zich mee. Aarzel dus niet om ons in te schakelen.

Teleurgesteld
De Unie is ontstemd en teleurgesteld over de gang van zaken. Inmiddels is de Ondernemings-raad geïnformeerd en is ook uw werkgever formeel op de hoogte gesteld.
Wij hopen dat er alsnog een Sociaal Plan komt, maar dan wel één op basis van de gemaakte afspraken en met objectieve criteria. Een sterke vakorganisatie is daarom noodzakelijk. Maak daarom ook uw collega lid.

Suat Koetloe en Peter Roos
Bestuurders

woensdag, 28 juli 2004