Koninklijke Ahold


Voormalige bestuurders bij U.S. Foodservice aangeklaagd wegens boekhoudfraude

De onderneming heeft afgelopen jaar drastische veranderingen doorgevoerd

Zaandam, 27 juli 2004 - Ahold heeft vandaag bekendgemaakt dat het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission vandaag vier voormalige bestuurders van haar Amerikaanse dochteronderneming U.S. Foodservice, in staat van beschuldiging hebben gesteld. De aanklachten hebben betrekking op boekhoudkundige onregelmatigheden bij U.S. Foodservice in jaren voorafgaand aan de bekendmaking daarvan in februari 2003.

Volgens de aanklachten van de hiervoor genoemde instanties zijn de vier voormalige bestuurders betrokken geweest bij overtredingen van effectenregels. Een van de voormalige bestuurders werd tevens handel met voorkennis in effecten van U.S. Foodservice voorafgaand aan de acquisitie door Ahold ten laste gelegd, alsook het afleggen van valse verklaringen aan een regeringsambtenaar.

Lawrence Benjamin, de nieuwe CEO van U.S. Foodservice, zei: "U.S. Foodservice heeft actief meegewerkt met de onderzoeksautoriteiten. Wij zullen blijven meewerken aan hun inspanningen om diegenen ter verantwoording te roepen die de wet zouden hebben overtreden en ons vertrouwen hebben beschaamd."

Peter Wakkie, lid van de Raad van Bestuur en Chief Corporate Governance Counsel van Ahold, zei, "Gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft U.S. Foodservice talrijke maatregelen genomen om er voor te zorgen dat dit niet meer zal gebeuren. Ahold heeft tevens een reeks van maatregelen genomen die de onderneming nog beter in staat stelt de financiële activiteiten van haar dochterondernemingen te controleren."

Benjamin merkte op dat de veranderingen bij U.S. Foodservice specifiek op haar organisatie en controlemechanismen gericht waren:


* De benoeming van een nieuw bestuursteam. Van alle voormalige werknemers die vandaag zijn aangeklaagd zijn in 2003 de dienstverbanden beëindigd of zij hebben vorig jaar de onderneming op eigen initiatief verlaten.
* De implementatie van materiële verbeteringen in de financiële systemen en controlesystemen van de onderneming alsmede haar financiële organisatie ter versterking van intern financieel toezicht en financiële verslaglegging.
* Het creëren van een nieuwe afdeling voor governance, ethiek en compliance die direct aan zowel de CEO van U.S. Foodservice als aan de Chief Corporate Governance Counsel van Ahold rapporteert. Deze afdeling is het centrale punt voor het doorvoeren van verbeterde beheersprocessen in geheel U.S. Foodservice en heeft reeds duizenden medewerkers op het gebied van compliance en integriteit getraind.

"Tijdens al deze veranderingen hebben meer dan 29.000 hardwerkende medewerkers van U.S. Foodservice hun krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat de klanten de hoogwaardige producten en diensten die zij verwachten kunnen blijven ontvangen," zei Benjamin.

"We hebben veel geleerd uit deze donkere bladzijden in de geschiedenis van de meer dan honderd jaar oude onderneming. De uitgebreide veranderingen die worden doorgevoerd bij U.S. Foodservice zullen bijdragen aan een gezonde toekomst voor de onderneming," volgens Benjamin.

Wakkie concludeerde, "Iedere maatregel die wij bij Ahold en U.S. Foodservice hebben getroffen helpt ons een stap verder op Aholds Road to Recovery."

Ahold Corporate Communicatie: 075 - 659 5720


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors' waarin dit effectenrecht voorziet. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in die forward-looking statements. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Lezers wordt geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Voor een meer gedetailleerde toelichting op dergelijke risico's, onzekerheden en andere factoren, wordt verwezen naar Aholds jaarverslag op 'Form 20-F' over haar meeste recente boekjaar. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. - dat is haar statutaire naam - zich onder de naam 'Royal Ahold' of kortweg 'Ahold'.
---

Koninklijke Ahold N.V Postbus 3050 1500 HB Zaandam tel: +31 (0)75 659 57 20 fax: +31 (0)75 659 83 02