Gemeente Arnhem

Plannen herhuisvesting voortgezet onderwijs Arnhem-Noord kunnen doorgaan
De gemeente Arnhem, AREVO en het Arentheem College hebben gezamenlijk voorstellen ontwikkeld om de herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem succesvol af te ronden. Door extra financiële impulsen komt het eindplaatje in zicht.

Uitgewerkte plannen
De schoolbesturen van het Voortgezet Onderwijs Arnhem e.o. (AREVO) en het Arentheem college en de gemeente Arnhem maken sinds 1998 plannen om het voortgezet onderwijs in Arnhem-Noord te herhuisvesten. Belangrijkste aanleiding hiervoor is dat het onderwijs de laatste jaren ingrijpend veranderd is en dat bestaande gebouwen verouderd zijn. Eind vorig jaar bleek dat de plannen veel duurder waren dan voorzien. Besloten werd de projecten die al in gang gezet waren voort te zetten. Die vielen binnen het beschikbare budget. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar locatie en kosten voor de MAVO/HAVO West, kosten VMBO-scholen en kosten Gymnasium om een duidelijk beeld te krijgen van de investeringen. Tegelijkertijd heeft het college zich in het kader van de meerjarenbegroting beraden over het verwachte tekort en de risicos.

Eindplaatje in zicht
De herhuisvesting krijgt stap voor stap vorm. Het gebouw van het Arentheem College aan de Middachtensingel is inmiddels verbouwd en aan de renovatie en uitbreiding van de locatie aan de Thomas a Kempislaan wordt in deze maanden de laatste hand gelegd. Eind dit jaar start AREVO met de verbouw van de Bernhardlaan.
Uit de onderzoeken die in de afgelopen maanden zijn uitgevoerd blijkt dat:

- de kosten voor renovatie en aanpassing van het schoolgebouw aan de Thorbeckestraat voor het gymnasium 9,8 mln. euro zullen bedragen; dat is bijna tweemaal zoveel als eerder verondersteld;
- de Montessori MAVO/HAVO van de Scholengroep Gelders Mozaïek gevestigd kan worden aan de Utrechtseweg door uitbreiding en beperkte aanpassing van het monumentale schoolgebouw. De kosten worden geraamd op 8,2 mln. euro voor een school van 500 leerlingen; de vestiging in Oosterbeek blijft daarbij gehandhaafd. Om alle 650 leerlingen direct aan de Utrechtseweg te huisvesten is een bedrag van 9,4 mln. euro nodig. Het verschil zou bekostigd kunnen worden uit een bijdrage van de gemeente Renkum voor het te verlaten schoolgebouw in Oosterbeek; daarover worden nog gesprekken gevoerd.

- de realisering van de nieuwe VMBO-school van de Scholengroep Gelders Mozaïek aan de Thomas a Kempislaan / Zwaluwstraat en de renovatie en aanpassing van de VMBO-school van het Arentheem College aan de IJssellaan investeringen vergt van 15,1 mln. resp. 7,2 mln. euro. De totale investering in de herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem-Noord komt hiermee op De totale investering in de herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem-Noord komt hiermee op 68,4 mln. euro. Dat is ruim 29 mln. euro meer dan thans beschikbaar is. Het college stelt in het kader van de meerjarenbegroting aan de raad voor om 1,8 mln. structureel extra uit te trekken voor de huisvestingsoperatie. Hiermee kan 23,5 mln. meer worden geïnvesteerd. De schoolbesturen zijn bereid om een oplossing te zoeken voor het resterende tekort. Daarbij wordt gedacht aan kostenbesparingen, genereren van extra inkomsten en het inzetten van eigen middelen.
Een risico vormt nog de verwachte opbrengst van vrijvallende schoolgebouwen die tot nu toe is ingeboekt voor 11,3 mln. euro. Om meer inzicht te krijgen in de potenties van de locaties heeft het college besloten om op korte termijn twee locaties op de markt te brengen. De resultaten zullen medebepalend zijn voor de aanpak bij de andere locaties. Welke locaties als eerste zullen worden aangeboden is nog niet vastgesteld.

Raadsbesluit in oktober
Er zijn nog een paar open einden die gemeente en schoolbesturen gezamenlijk moeten afhechten, maar het eindplaatje voor de herhuisvesting van het voortgezet onderwijs in Arnhem-Noord is in zicht. Of de weg naar de uitvoering kan worden ingezet hangt vooral af van de bereidheid van de raad om in oktober bij de behandeling van de meerjarenbegroting extra middelen beschikbaar te stellen.