Ingezonden persbericht

Uw identiteit zit in uw aderen

Nieuwe identificatie technologie dit jaar ook in Europa en Amerika

AMSTERDAM, 20040728 -- Amsterdam, 28 juli 2004 - Door de douane zonder paspoort? Veilig geld halen zonder dat je een pin code hoeft te onthouden? Met alleen je lichaam als bewijs dat je bent wie je zegt die je bent? Het is nog geen werkelijkheid, maar de ontwikkelingen in de biometrische technologie om mensen te identificeren aan de hand van lichaamskenmerken zijn veelbelovend. Dit jaar komt één van de laatste technologieën vanuit Azië naar Europa en Amerika: de handscan.


Biometrische toepassingen bestaan over het algemeen uit scanners die kenmerken van een bepaald lichaamsdeel registreren en vergelijken met een vooraf opgeslagen patroon. Bekende toepassingen zijn vingerafdruk-,
gezichts- en irisherkenning. Ze worden in toenemende mate gebruikt bij grenscontroles en opsporing van criminelen.Vele regeringen, waaronder de Amerikaanse en Europese, willen dat biometrische gegevens binnen enkele jaren permanent in het paspoort komen.

Handscan (officieel "hand vascular pattern recognition") registreert het patroon van de adertjes in de rug van de hand. Net als vingerafdrukken is het aderpatroon in de rug van de hand per persoon uniek. Handscan werkt als volgt: om een deur te openen houdt de bezoeker de rug van de hand even onder een scanner naast de deur. In de scanner zit een lens die het aderpatroon registreert. Alleen als dat patroon overeenkomt met het patroon dat is opgeslagen op bijvoorbeeld een toegangspas krijgt de bezoeker toegang.

In Zuid-Korea, Japan en Singapore wordt de handscan steeds populairder.
Duizenden gebruiken het dagelijks bij toegangscontroles en tijdregistratie bij politie en leger, overheidsgebouwen, gastverblijven en bouwterreinen. De populariteit komt in de eerste plaats doordat de technologie één van de meest betrouwbare in zijn soort blijkt te zijn: in 0,0001% van de gevallen wordt een persoon onterecht toegelaten en in 0,1% wordt de toegang onterecht geweigerd.

Minstens zo belangrijk voor de populariteit van de handscan is het gebruiksgemak. De beweging om een scan van de hand te maken is vlot, natuurlijk en vereist nauwelijks inspanning. In minder dan een halve seconde wordt het aderpatroon geregistreerd en vergeleken. De hand raakt de lens niet aan en laat geen sporen na. De handscan kan door 99,98% van alle
volwassenen gebruikt worden, inclusief mensen met decoraties, beschadigingen of slijtage op de huid van de hand. Het aderpatroon verandert vanaf 10-jarige leeftijd tot aan het overlijden niet meer.

European Biometrics & Security (EBS) uit Amsterdam importeert de technologie uit Zuid-Korea. Directeur Roessingh: "Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea zag
ik de handscan gebruikt worden door ambtenaren die een overheidsgebouw binnen gingen. Dat ging zo snel en makkelijk dat het de gewoonste zaak van de wereld leek. Later ondekte ik dat deze technologie al vanaf 2001 in het Verre Oosten wordt gebruikt, maar in het Westen vrijwel onbekend is. Bij EBS denken we dat gebruiksvriendelijke biometrische technologie zal helpen om overheden, financiële instellingen, de transport sector en publieke
evenementen veiliger te maken. De handscan voldoet aan een zeer belangrijke voorwaarde voor algemene acceptatie: snel en gemakkelijk voor degenen die door toegangscontroles heen gaan."




Ingezonden persbericht