Gemeenten, politie, brandweer en geneeskundige dienst werken samen

Rampenbestrijdingsplan voor TDG

In de gemeente Veenendaal ligt vanaf heden het rampenbestrijdingsplan voor het bedrijf TDG ter inzage. TDG is een Veenendaals distributiebedrijf waar onder meer zeer licht ontvlambare gassen als LPG en aardgas worden opgeslagen. Daarom valt het bedrijf onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen en is de burgemeester verplicht een rampenbestrijdingsplan voor het bedrijf vast te stellen.

Een rampenbestrijdingsplan wordt gemaakt om tijdens een ramp of een calamiteit met risico's voor de omgeving, informatie aan de betrokken hulpverleningsdiensten te geven over de bestrijding van de ramp. TDG aan het Arsenaal in Veenendaal voldoet aan alle eisen die in de milieuvergunning gesteld zijn. TDG komt ook voor op de risicokaart van de provincie Utrecht. Daarop kunnen inwoners zien welke risicovolle bedrijven bij hen in de buurt gevestigd zijn. Het is het eerste bedrijf waar de gemeente een rampenbestrijdingsplan voor heeft gemaakt. Veenendaal maakt voor nog elf andere bedrijven een rampenbestrijdingsplan.
Het rampenbestrijdingsplan voor TDG is gemaakt door een multidisciplinaire werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de brandweer, politie, GHOR (geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen), de gemeenten.

Convenant
Vanwege de effecten die een mogelijk incident bij TDG in verschillende gemeenten kan hebben, hebben de burgemeesters van de zeven gemeentes en de commissarissen van de Koningin in Utrecht en Gelderland hebben hun handtekening onder een convenant gezet. Daarin hebben de bestuurders afgesproken dat er, als er zich gemeentelijke of provinciale grensoverschrijdende crises, rampen en zware ongevallen voordoen bij TDG, volgens de bestuurlijke afspraken in het convenant wordt gehandeld.

Het rampenbestrijdingsplan voor TDG ligt vanaf vandaag tot woensdag 11 augustus ter inzage in het informatiecentrum in het gemeentehuis. Als er in die periode geen reacties van inwoners op komen, wordt het plan vastgesteld door de Veenendaalse burgemeester. Daarna wordt het nog getoetst door de commissaris van de Koningin in Utrecht.

Meer informatie
Voor meer informatie over het rampenbestrijdingsplan voor TDG kan contact worden opgenomen met Marc van Kooten van de gemeente Veenendaal, telefoon (0318) 538321 of e-mail: info@veenendaal.nl